Summit EU jedná o nezaměstnanosti

07.05.2009
čtk

Evropská unie se na summitu v Praze bude radit, jak pomoci lidem, kteří přišli během současné krize o práci. Snaha vrátit nezaměstnané zpět do pracovního procesu ale nejspíš nakonec nebude tak viditelná, jak si české předsednictví EU původně slibovalo. Rozsah akce je totiž menší, než se původně zamýšlelo.

Česko chtělo v Praze původně zorganizovat plnoformátový unijní summit ke svízelné situaci na trhu práce, kterého se měli zúčastnit šéfové vlád a států EU. Nakonec se tak ovšem nestane, přestože Češi od počátku svého předsednictví v unii čelili převážně z úst Francouzů kritice, že proti krizi dělají příliš málo, přičemž právě Paříž je vyzývala, aby organizovali další a další mimořádné schůzky politiků EU.

Od summitu k nezaměstnanosti tak nelze očekávat podobná rozhodnutí, jakým bylo například schválení plánu obnovy evropské ekonomiky v prosinci loňského roku. Lze předpokládat, že účastníci jednání budou spíše hodnotit dosavadní protikrizová opatření a možná se pokusí vyjmenovat i některé nástroje, které přicházejí v úvahu při boji s rostoucí mírou nezaměstnanosti.

Snížení důležitosti unijního summitu ale nelibě nesou zástupci odborů, kteří EU již delší dobu vytýkají, že se zatím starala především o finanční sektor či průmysl, ale na zaměstnance zapomněla. Toto rozhodnutí je velmi špatný signál pro občany a zaměstnance. Mohou získat dojem, že evropští lídři se o nezaměstnanost dostatečně nezajímají a my přicházíme o příležitost být vyslyšeni na velmi vysoké úrovni, řekl před nedávnem šéf evropské odborové asociace ETUC John Monks.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek