Podle odhadů zvítězil na Slovensku Fico

07.06.2009
čtk

Nejvíc křesel ve slovenských volbách do Evropského parlamentu (EP) získal pravděpodobně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.

Zástupce v EP by měly mít také dvě další vládní strany Slovenská národní strana (SNS) a Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS), stejně jako trojice opozičních stran Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKÚ-DS), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a Strana maďarské koalice (SMK).

Voleb se zúčastnila asi pětina voličů. Konečné výsledky by mohly být známé během dnešního dopoledne, oficiální údaje budou k dispozici večer po 22:00 hodině. O hlasy se na Slovensku ucházelo téměř 200 kandidátů z 16 politických stran.

Z předběžných údajů vyplývá, že ve volbách neuspěly mimoparlamentní strany, protože se žádné z nich nepodařilo získat potřebných pět procent hlasů. Navzdory očekávané nízké účasti se hlasování zúčastnilo víc lidí než před pěti lety, kdy k urnám přišlo jen 17 procent voličů.

Čtyřdenní kolotoč eurovoleb ve 27 členských státech Evropské unie začal ve čtvrtek hlasováním ve Velké Británii a v Nizozemsku. Dnes se bude volit v 19 zemích EU.

V Evropském parlamentu je prostřednictvím poslanců zastoupeno zhruba 490 milionů obyvatel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek