Po sečtení tří čtvrtin okrsků vede ODS

08.06.2009
čtk

ODS vedla se ziskem 30 procent hlasů, druhá ČSSD měla přes 23 procent. Komunisté získali hlasy necelých 15 procent voličů, lidovci zhruba osmi procent lidí. Občanští demokraté vítězili ve všech krajích s výjimkou Olomouckého kraje, kde vedli sociální demokraté.

Zisk koalice Suverenita v čele s europoslankyní Janou Bobošíkovou se mírně snížil na 4,4 procenta hlasů. Další v pořadí byly Evropská demokratická strana další europoslankyně Jany Hybáškové, strana Věci veřejné a koalice Starostů a nezávislých; tato seskupení získala nad dvě procenta hlasů.

Naopak Libertas.cz dalšího europoslance Vladimíra Železného má méně než jedno procento hlasů, o něco lépe na tom byla jak podobně zaměřená Strana svobodných občanů, tak například krajně pravicová Dělnická strana s 1,14 procenta hlasů. Naopak nacionalistická Národní strana měla aktuálně jen čtvrt procenta hlasů. O zastoupení v Evropském parlamentu podle dosavadních výsledků přijdou SNK ED (půldruhého procenta) i hnutí Nezávislí (půl procenta hlasů).

Volební účast se podle průběžných výsledků mírně zvýšila, volit přišlo přes 27 procent lidí. Před pěti lety hlasovalo 28,3 procenta lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek