Volby do EP: Nejsilnější frakcí zůstanou konzervativci

08.06.2009
čtk

Nejsilnější skupinou v Evropském parlamentu asi zůstane lidovecká frakce. Ukazují to předběžné odhady zveřejněné dnes v Evropském parlamentu. Lidovci by měli mít mezi 263 a 273 poslanci z celkem 736 zákonodárců EP. Součástí této konzervativní frakce byli v uplynulých pěti letech i čeští europoslanci z ODS nebo KDU-ČSL.

Občanští demokraté nicméně ještě před hlasováním dali najevo, že z ní po volbách hodlají odejít. S britskými či polskými partnery chtějí založit nové uskupení, k čemuž potřebují nejméně 25 europoslanců ze sedmi různých zemí. Kdyby se jim to podařilo, mohla by lidovecká frakce oslabit až o desítky poslanců.

Druhou nejsilnější skupinou by měli být socialisté, mezi něž dosud patřili i čeští zástupci z ČSSD. Jejich frakce by podle odhadů mohla čítat 155 až 165 členů, což pro ně znamená prohru s konzervativci. To již připustil i šéf frakce, německý europoslanec Martin Schulz. Pro sociální demokraty je to skutečně velmi smutný večer. Jsme zklamaní. Ve většině členských států pro nás volby dopadly špatně, uvedl na tiskové konferenci v Evropském parlamentu viditelně zklamaný Schulz.

Opačné pocity panují v táboře lidovců. Pro nás je to úžasný večer. Socialisté trochu ztratili, řekl francouzský šéf frakce Joseph Daul. Německý europoslanec Hans-Gert Pöttering, který poslední dva roky Evropskému parlamentu šéfoval, však zdůraznil, že je důležité, že většinu poslaneckých lavic ovládnou zástupci proevropských stran, mezi něž zahrnul i socialisty.

Šéfové parlamentních frakcí vyjadřovali zklamání nad rekordně nízkou volební účastí, která v letošních volbách dosáhla jen něco málo přes 43 procent voličů, tedy ještě méně než v roce 2004. Podle britského šéfa liberální frakce Grahama Watsona žádná politická strana v EU nemotivovala voliče, aby přišli k volebním urnám. Neúčast údajně může značit spokojenost voličů se současnou situací. U nás (ve Velké Británii) je volební účast vždycky nejvyšší, když jsou lidé nespokojení, doplnil Watson.

Předseda Evropské komise José Barroso nicméně poděkoval všem voličům, kteří přišli k urnám, a ujistil je, že se EU bude jejich hlasy řídit. Ode dneška Evropa dluží voličům ujištění, že splní své sliby. (EU) musí i nadále hledat cestu z ekonomické a finanční krize, uvedl Barroso.

Předběžné výsledky podle frakcí k neděli 7. června 22.45 SELČ:

Frakce Počet křesel
Evropská lidová strana a Evropští demokraté (EPP/ED) 263-273
Strana evropských socialistů (PES) 155-165
Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) 78-84
Unie pro Evropu národů (UEN) 33-37
Zelení/Evropská svobodná aliance (Greens/EFA) 52-56
Konfederovaná skupina evropské sjednocené levice/Severské zelené levice (GUE/NGL) 33-37
Skupina Nezávislost a demokracie (IND/DEM) 15-19
Nezařazení 83-89

Zdroj: EP

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek