Bude Joschka Fischer lobovat za Nabucco?

26.06.2009
čtk

Zkříží bývalý německý ministr zahraničí Joschka Fischer cestu svému bývalému šéfovi a exkancléři Gerhardu Schröderovi? Podle informací německého ekonomického časopisu Manager Magazin se má Fischer angažovat v projektu plynovodu Nabucco, který podporuje Evropská unie. Schröder stojí na straně ruského Gazpromu a propaguje plynovod Nordstream, který má vést po dně Baltského moře.

Ruský Gazprom chce do Evropy dodávat plyn pomocí Nordstreamu a na jihu Evropy plynovodem South Stream. Plynovod Nabucco, v němž se angažuje i německá energetická společnost RWE, by naproti tomu čerpal plyn z oblasti Blízkého východu a kolem Kaspického moře a vedl jej do Evropy mimo Rusko, přes Turecko a Balkán do Rakouska.

Podle německého magazínu už Fischer podepsal smlouvu o poradenství pro Nabucco, ale příslušná místa informaci zatím nepotvrdila. Manager Magazin tvrdí, že exministr má projekt propagovat mezi politiky i na veřejnosti. Zejména má vyvíjet tlak na Turecko, které pro sebe požaduje zvláštní podmínky za to, že by se stalo klíčovou tranzitní zemí.

Plán na výstavbu Nabucca se potýká i s dalšími problémy. Dosud není jasné ani to, které země mají plyn dodávat. Možní středoasijští dodavatelé jako Kazachstán, Uzbekistán a Turkmenistán dosud plyn exportují právě přes Rusko, které surovinu prodává s cenovou přirážkou dále do západní Evropy.

Projekt Nabucco, jenž má snížit závislost Evropy na ruském plynu, se stal jednou z priorit končícího českého předsednictví Evropské unii. To muselo na svém počátku řešit krizi kolem dodávek ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy.

Zastánci projektu volají po větší politické podpoře z Evropy. Evropská unie už v roce 2007 svým zmocněncem pro Nabucco jmenovala bývalého nizozemského ministra zahraničí Joziase van Aartsena. Ten se však mise brzy vzdal ve prospěch funkce starosty Haagu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek