LOM zřejmě získá zakázku na opravu vrtulníků pro NATO a EU

26.06.2009
čtk

České firmy leteckého a obranného průmyslu mají podle deníku E15 nadosah zakázku za několik miliard korun. Velmi pravděpodobně prý totiž získají klíčový podíl na velkém mezinárodním projektu NATO a Evropské unie, které naléhavě potřebují 50 až 60 transportních vrtulníků pro vojenské a humanitární mise.

Od vstupu země do těchto organizací by šlo o největší a nejprestižnější zakázku. Předpokládáme, že závěrem letošního roku už budou některé kontrakty podepsány a práce se začnou intenzivně rozbíhat, řekl deníku ředitel státního podniku LOM Praha Jindřich Ploch. Firma stoprocentně vlastněná ministerstvem obrany se specializuje právě na generální opravy a celkové modernizace dopravních a bojových helikoptér.

Podnik rovněž může nabídnout výcvikové středisko s roční kapacitou až pět tisíc letových hodin. Kromě LOM by se na zakázce podílela i desítka jeho českých subdodavatelských firem, jako například Aero Vodochody, Quitner a Schimek nebo Speel Praha.

Ploch odmítl vyčíslit možný objem projektu na opravy a modernizace až šesti desítek helikoptér. Jen pro představu, u generálek pro Afghánistán byl obrat asi jedna miliarda a dvě stě padesát milionů korun. Z toho necelá polovina připadne na materiál, tedy náhradní díly. Zbytek je pak práce, vysvětlil šéf opravárenského podniku v Praze Malešicích.

Loni LOM s finanční podporou USA opravil 12 strojů typu Mi-17 a Mi-24 pro Afghánistán. Koncem roku pak česká armáda vyšle do blízkovýchodní země v rámci operace ISAF spolu s posádkami tři nové Mi-17Sh modernizované podle západních standardů.

Takzvaná vrtulníková iniciativa NATO a EU vychází z nedostatku transportních strojů pro humanitární mise na jihu Evropy a především v Africe. Navíc citelně chybějí i v Afghánistánu.

Nákup nové techniky by byl podle Plocha obtížný. Letecká výroba se plánuje v dlouhodobých horizontech, a požadovaná komodita proto v tak velkém množství není a ještě několik let nebude na trhu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek