Švédsko plánuje mimořádný summit EU před schůzkou G20

30.07.2009
čtk

Švédské předsednictví EU připravuje uspořádání mimořádného summitu. Vrcholná schůzka by se měla uskutečnit někdy kolem 16. září, píše v dnešním vydání týdeník European Voice. Šéfové států a vlád by na ní probírali společnou pozici 27členného bloku před summitem G20, který se uskuteční 24. až 25. září v americkém Pittsburghu a na němž se bude řešit boj proti hospodářské krizi.

Předsednictví je ve stavu připravenosti svolat mimořádné neformální setkání Evropské rady v září do Bruselu, řekl mluvčí švédského ministerstva financí. Zda se tak stane, závisí prý na programu zmiňované pittsburghské schůzky.

O případném svolání či nesvolání se rozhodně zřejmě někdy před půlkou srpna. Podle diplomatů je nicméně konání schůzky pravděpodobné.

Na summitu G20 by se mělo jednat hlavně o obnovení důvěry ve finanční trhy a vytvoření nových dohledových struktur nad nimi. Tématem asi bude i to, zda a jak omezit záchranné balíčky, které jednotlivé země připravily na pomoc svým ekonomikám stiženým nejhorší hospodářskou a finanční krizí za poslední desetiletí.

Již 2. září se uskuteční neformální setkání unijních ministrů financí kvůli přípravě na tento summit. O pár dní později se pak sejdou ministři financí zemí G20.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek