Útoky ETA na Mallorce

01.08.2009
čtk

Španělské bezpečnostní síly jsou v nejvyšší pohotovosti po dvou teroristických útocích z tohoto týdne, které si vyžádaly životy dvou lidí a desítky zraněných a za nimiž podle úřadů stojí baskická separatistická organizace ETA. Dalším důvodem pro maximální bdělost je i to, že si tato ozbrojená skupina právě v těchto dnech připomíná 50. výročí svého vzniku.

Španělská policie pátrá po dvou podezřelých mužích, uvedl list El Mundo na svých internetových stránkách s odvoláním na prefekturu na Baleárských ostrovech. Ministerstvo bezpečnosti zveřejnilo také fotografie šesti údajných členů ETA, ale neupřesnilo, zda jsou podezřelí z posledních útoků. Podle médií policie soudí, že tito ozbrojenci přišli nedávno do Španělska z Francie, která bývá základnou komand ETA.

Úřady viní ETA ze čtvrtečního bombového útoku u kasáren četnictva, takzvané Civilní gardy na Mallorce, při němž přišli o život dva její příslušníci ve věku 27 a 28 let. Jak dnes na dotaz ČTK sdělil honorární konzulát na Mallorce, žádnému z Čechů, kteří zde tráví dovolenou, se nic nestalo.

Pohřeb obou zabitých policistů se uskutečnil odpoledne v Palmě de Mallorca za mimořádně přísných bezpečnostních opatření. Bohoslužby v místní katedrále se zúčastnil socialistický premiér José Luis Zapatero, vůdce španělské pravice Mariano Rajoy a následník španělského trůnu princ Felipe s chotí Letizií. Zapatero a Rajoy položili na rakve obou členů Civilní gardy čestné medaile. V celém Španělsku se v pravé poledne rozezněly zvony, památku obou mužů uctili lidé shromáždění před radnicemi pěti minutami ticha, uvedla agentura AP.

Španělský král Juan Carlos, který je na návštěvě v Portugalsku, atentáty na Mallorce odsoudil jako brutální. Terorismus podle něj opět ukázal svou nejhanebnější a opovrženíhodnou tvář.

Podle policejní rekonstrukce umístili ve čtvrtek útočníci bombu pod automobil a odpálili ji na dálku, když oba policisté do vozu nastoupili. Automobil byl zaparkovaný na ulici před budovou Civilní gardy. Teroristé využili toho, že sídlo gardistů v turisticky hojně navštěvovaném letovisku nebylo vybaveno videokamerami a další bezpečnostní technikou.

Atentátníci prý téhož dne plánovali i druhý útok. Několik hodin po explozi policie zneškodnila druhou bombu, která byla stejná jako první pod automobilem Civilní gardy.

Prefekt ostrova Ramón Socias v rozhlasu uvedl, že atentát mohlo spáchat mobilní komando ETA, protože nejsou zprávy o tom, že by na Baleárských ostrovech působilo nějaké stálé komando. Socias je přesvědčen, že teroristé přijeli na ostrov jen proto, aby spáchali atentát.

Španělsko ve čtvrtek uzavřelo téměř na dvě hodiny vzdušný a námořní prostor kolem Mallorky. Provoz na mezinárodním letišti v Palma de Mallorca je ale dnes normální. Fungují také přístavy, ale všude je provoz velmi zpomalen kvůli rozsáhlým kontrolám, které tu policie z bezpečnostních důvodů provádí.

ETA (Baskicko a jeho svoboda) byla založena 31. července 1959 a za dobu své ozbrojeného boje za samostatný stát Basků od roku 1968 připravila o život více než 800 lidí. Za teroristickou organizaci ji považuje nejen Španělsko, ale i Evropská unie a Spojené státy.

Atentát je považován za ohrožení pro Civilní gardu, která je součástí policie, i pro španělskou turistiku. Za 50 let své historie skupina zavraždila již více než 200 příslušníků Civilní gardy. Na ostrově Mallorca ETA udeřila přesně před 18 lety, ale útok si nevyžádal žádné oběti na životech. Na Baleárech plánovala dva atentáty, v roce 1995 a 2004 proti králi Juanu Carlosovi, ale útoky byly zmařeny.

Čtvrteční útok v turisty hojně navštěvované oblasti podle některých komentářů ukázal, že ETA hodlá znovu vést takzvanou letní kampaň, během níž útočí v předních letoviscích s cílem poškodit turistiku ve Španělsku. Loni explodovalo několik bomb na Costa del Sol a v Kantábrii. Posledními dvěma útoky však ETA spustila dlouho nevídanou krvavou kampaň, která má zřejmě také ukázat její akceschopnost. V době atentátu bylo na ostrově na 400.000 lidí na dovolených, uvedla AFP.

Předseda španělské Asociace cestovních kanceláří na Baleárech Pedro Iriondo prohlásil, že útoky, které jsou studenou sprchou pro odvětví, nikdo kvůli geografické charakteristice Mallorky jako ostrova nečekal. 80 procent HDP čtyř Baleárských ostrovů (Mallorca, Menorka, Ibiza, Formentera) plyne přímo nebo nepřímo z turismu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek