Francouzští farmáři musí vrátit stovky milionů eur

05.08.2009
Euractiv

Jak potvrdil francouzský ministr zemědělství, farmářům v zemi Galského kohouta nezbude nic jiného, než vrátit do státní kasy téměř půl miliardy eur, které nelegálně čerpali v devadesátých letech na dotacích. Zemědělci se obávají vlny krachů, francouzská vláda slibuje, že jim pomůže.

Evropská komise vztyčila svůj varovný prst už v lednu a řekla Francouzům, že v letech 1992 až 2002 čerpali nelegálně farmářské dotace. Jednalo se konkrétně o podporu francouzských ovocnářů, kteří v uvedeném období čelili narůstající konkurenci především ze zemí Pyrenejského polostrova.

Celkem bylo podle Komise nelegálně vyplaceno asi 330 milionů eur, a to z prostředků francouzského státního rozpočtu – nejednalo se tedy o unijní peníze. Zemědělci je použili především na zařízení dodatečných skladů, k výkupu a likvidaci přebytků nebo prostě mohli svou produkci díky podpoře prodat za nižší cenu a i tak zůstat rentabilní.

Evropské exekutivě vadí především fakt, že se nejednalo o jednorázovou pomoc, jak bylo původně deklarováno, ale ovocnáři dostávali pravidelné dotace ze státního rozpočtu po dobu celých deseti let, což podle Komise vedlo k pokřivení trhu. Sečteno a podtrženo, francouzští farmáři mají i s úroky vrátit asi 480 milionů eur. To mezi nimi samozřejmě vyvolalo vlnu nevole.

„Nikdo ty dotace vracet nebude. Jednak ty částky, které uvádí Brusel neodpovídají realitě a za druhé by jejich zaplacení zruinovalo celý sektor,“ říká François Lafitte, šéf Fédécom, francouzského svazu pěstitelů ovoce a zeleniny, s tím, že pokud vláda skutečně oznámí, že v září bude vymáhat peníze zpět, čeká ji ještě „ohnivé léto“. Jak známo, farmáři představují ve Francii silnou lobbistickou skupinu, která při protestech pravidelně způsobuje dopravní kolapsy.

Zemědělci také kritizují fakt, že francouzská vláda jim neoprávněně rozdělila dotace, které teď musí vracet – doplácejí tedy na cizí chybu. „Není přece na producentech, aby platily za chyby v programech, které nepřipravovali,“ uvedl Lafitte pro francouzský magazín Le Point.

Odvoláme se, ale stejně zaplatíme

Francouzská vláda sice slibuje, že je na straně zemědělců a bude celou situaci posuzovat „případ od případu“, nicméně dnes už otevřeně přiznává, že většina ovocnářů bude muset dotace vracet. „Okamžitě spustíme plán podpory,“ řekl v pondělí francouzský ministr zemědělství Bruno Le Maire a druhým dechem označil částku, kterou mají farmáři vracet za „přemrštěnou“.

Jeho předchůdce Michel Barnier se v dubnu proti rozhodnutí Komise odvolal k Evropskému soudnímu dvoru. Le Maire sice soudní spor vzdát nechce, nicméně uznává, že ovocnáři tak jako tak budou muset část peněz vracet. „Musíme se chovat jako Evropané,“ řekl v rozhovoru pro francouzský deník Le Parisien a uznal, že poskytnutí některých dotací odporovalo evropskému právu.

Brusel francouzskou vládu nenapomíná kvůli chybně rozdávaným dotacím poprvé. V roce 2002 Evropský soudní dvůr potvrdil, že podpora poskytnutá výrobcům koňaku byla nelegální. Francouzský stát peníze z podnikatelů až do dnešního dne nebyl schopen vysoudit.

Zemědělský Otesánek se bojí reforem

Francie je ostatními členy Unie dlouhodobě kritizována, že čerpá nadměrné množství unijních dotací pro své farmáře. Například v roce 2007 si tamní zemědělci připsali na svá konta 9,1 miliardy eur, přičemž druzí Španělé inkasovali 5,9 miliard (následovali je Němci a Italové).

Spory o legálnost dotací přichází ve chvíli, kdy začíná diskuze o finální podobě zemědělské politiky po roce 2013. Právě francouzští farmáři se dlouhodobě zasazují o co nejmenší změny společné zemědělské politiky, která z unijního rozpočtu ukrajuje zhruba polovinu prostředků.

Francouzští zemědělci by měli dotace vrátit do konce tohoto roku, jinak hrozí zemi Galského kohouta sankce od Evropské komise.

Autor: Euractiv, více na www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek