Patten by místo ministra zahraničí EU bral

06.08.2009
čtk

Britský konzervativní politik a bývalý evropský komisař Chris Patten dal najevo, že by měl zájem o funkci budoucího ministra zahraničí Evropské unie. Uvedl to dnes britský list Financial Times.

Nevedu kampaň, abych tento post získal, řekl pětašedesátiletý Patten, který je nyní rektorem Oxfordské univerzity. Není to pravděpodobné, ale kdybych byl osloven, díval bych se na to velmi pozitivně.

Patten byl předsedou Konzervativní strany a posledním guvernérem Hongkongu. Do roku 2004 byl evropským komisařem pro zahraniční vztahy a v Konzervativní straně patří k menšinovému proevropskému křídlu.

Jeho prohlášení přichází nedlouho poté, co britská vláda potvrdila, že podpoří kandidaturu bývalého premiéra Tonyho Blaira na funkci prezidenta EU, tedy stálého předsedy Evropské rady. Další nová funkce ministra zahraničí spojí dosavadní úřad vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku a komisaře pro zahraniční vztahy.

Obě funkce ustavuje Lisabonská smlouva o reformě unijních institucí, pro jejíž platnost je ovšem ještě zapotřebí kladný výsledek opakovaného irského referenda a dokončení ratifikačních procesů v Česku, Polsku a Německu. Pokud dohoda bude schválena, začne mezi hlavními městy dohadování o obsazení obou nejvýraznějších funkcí.

Je vyloučené, že by Britové mohli získat oba posty. Labouristická vláda bude v prvé řadě prosazovat Blaira, ale pokud by neprošel, podle FT by Patten byl věrohodným kandidátem na evropského ministra zahraničí. V Bruselu se zapsal odbornými kvalitami a také ostrou kritikou bývalého amerického prezidenta George Bushe, uvedl list. Má dobré vztahy s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a dobrou pozici v Evropském parlamentu. Někdejší francouzský prezident Jacques Chirac údajně zablokoval v roce 2004 jeho kandidaturu na šéfa Evropské komise kvůli prý jeho ne dost dobré francouzštině.

Na každý pád by Pattenova kandidatura byla nepříjemná pro nynějšího šéfa konzervativců Davida Camerona, který odmítá Lisabonskou smlouvu. David Cameron považuje novou funkci za důkaz toho, že Evropa se chce stát superstátem. Musel by spolknout, že by proevropský konzervativec získal špičkový post v Bruselu. Ale to je jen další důvod pro to, aby (Patten) o funkci usiloval, uvedly v komentáři FT.

List uvádí další možné kandidáty na evropského ministra zahraničí, včetně šéfa švédské diplomacie Carla Bildta, bývalého německého ministra zahraničí Joschky Fischera a bývalého generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoopa Scheffera.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek