Zářijové volby v Německu: CDU/CSU v průzkumech utekla SPD

06.08.2009
čtk

Náskok konzervativního bloku CDU/CSU německé kancléřky Angely Merkelové před hlavními rivaly ze sociální demokracie (SPD) se podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyšplhal na letošní maximum. Dva měsíce před parlamentními volbami by podle agentury Forsa CDU/CSU volilo 37 procent Němců, zatímco jejich partnera z vládní koalice jen 20 procent. Němečtí politologové přesto upozorňují, že zářijové volby ještě nejsou rozhodnuté. SPD totiž dokázala před hlasováním v letech 2002 a 2005 vždy výrazný náskok tradičního soupeře stáhnout.

Včera zveřejněný průzkum nahrává plánům kancléřky Merkelové, která chce po volbách vytvořit vládu se svobodnými demokraty (FDP). Ty by v současnosti podle Forsy volilo 14 procent Němců, což by koalici CDU/CSU-FDP stačilo k získání většiny v dolní parlamentní komoře, Spolkovém sněmu.

Do něj by se ještě dostali Zelení, pro něž se v průzkumu vyslovilo 13 procent dotazovaných, a postkomunistická Levice, kterou preferuje 11 procent voličů. Na ostatní strany zbylo pět procent hlasů.

SPD se s dvacetiprocentní podporou propadla na letošní dno. Stejně slabou přízeň měli němečtí sociální demokraté naposledy loni v srpnu krátce před pádem tehdejšího šéfa strany Kurta Becka.

Podle vedoucího agentury Forsa Manfreda Güllnera má na propadu hlavní podíl dovolenkový skandál sociálnědemokratické ministryně zdravotnictví Ully Schmidtové se služebním automobilem. Minulý týden, kdy celá aféra s odcizeným vozem ve Španělsku vrcholila, se podle něj pro SPD v denním hodnocení vyslovilo jen 16 procent respondentů.

Vedení SPD uznává, že poslední čísla nejsou potěšující, do voleb se ale prý změní k lepšímu. Teplota stoupá a nálada pro SPD také, věří současný předseda strany Franz Müntefering. Připomněl, že do 27. září, kdy se klíčové hlasování koná, zbývá ještě 53 dnů.

Za pravdu mu dává i Güllner, který upozornil na silné závěry kampaní SPD před oběma posledními volbami. SPD ovládla podzimní kampaň v roce 2002 i 2005, protože dokázala mobilizovat své voliče těsně před volbami, tvrdí šéf Forsy, podle něhož SPD dokázala oslovit i velké množství nerozhodnutých voličů.

CDU/CSU má pouze omezenou výhodu pro středopravou koalici a bude pod tlakem až do samotných voleb. Bude to velmi, velmi těsné a je stále otevřené, zda získá dost (hlasů) pro vytouženou středopravou koalici, myslí si podle agentury Reuters Matthias Jung, ředitel výzkumné společnosti Electoral Research Group.

Naopak Klaus-Peter Schöppner z výzkumného institutu Emnid je přesvědčen, že SPD finiš z let 2002 a 2005 nezopakuje. Její současný kandidát na kancléře, ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, podle něj nemá kvality tehdejšího lídra SPD, exkancléře Gerharda Schrödera. O comebacky SPD v roce 2002 a 2005 se zasloužil Schröder, tvrdí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek