Festival Fringe za účasti Čechů

07.08.2009
čtk

Ve skotském Edinburghu začíná již 63. ročník festivalu Fringe. Ten je největší světovou přehlídkou divadelních, tanečních a hudebních představení na světě. Na festivalu vystupuje také český soubor tanečního divadla DOT504 Dance Company.

Návštěvníci festivalu, který potrvá do konce srpna, budou moci jít na 2098 představení umělců ze šedesáti zemí. Přes ekonomickou krizi je zájem o pětinu větší než v roce 2007 a ještě před zahájením festivalu se prodalo 395.000 vstupenek. V roce 2007 se nakonec prodalo rekordních 1,7 milionu lístků. Loni měli organizátoři problémy s internetovým prodejem vstupenek, takže zaznamenali propad.

Soubor DOT504 byl v Edinburghu již loni a letos se vrací s představením 100 Wounded Tears – 14 obrazů ztraceného zoufalství. Choreografy jsou opět Jozef Fruček a Linda Kapetaneaová, v představení hraje i slovenský herec Csongor Kassai a rockovou hudbu složil Michal Kaščák, zakladatel skupiny Bez ladu a skladu. DOT504 budou v Edinburghu vystupovat do 15. srpna.

Kořeny festivalu Fringe sahají do roku 1947, kdy do Edinburghu začaly jezdit divadelní společnosti a vystupovaly na okraj (fringe) populárního Edinburghského mezinárodního festivalu. Postupně vystoupení přibývalo a v roce 1958 vznikla společnost pro Festival Fringe, centrální pokladna a program.

Festival je otevřený, jeho vedení ve snaze nebránit kreativitě účastníků se soustředí jen na organizaci, nikoli na výběr představení. Návštěvníci tak mohou volit ze široké nabídky žánrů. Představení budou na celkem 265 místech – vedle divadel se bude hrát na ulici, v barech, restauracích, prodejně zmrzliny, místním muzeu hornictví, na plovárně i na veřejném záchodku.

Fringe během let přinesl slávu britským hercům, jako je Stephen Fry a Emma Thompsonová nebo komik Frank Skinner. Poprvé zde byla v roce 1966 uvedena hra Toma Stopparda Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi, z níž se později stal hit v Londýně i na Broadwayi.

Letos jsou na programu hry o krizi, o válkách v Iráku a Afghánistánu i muzikál o Madonně a jejích snahách adoptovat děti v Africe. Herci v muzikálu jsou z Malawi a Madonnu hraje muž v blonďaté paruce. Afričané ze Zimbabwe zase představí inscenaci hry Davida Mameta Oleanna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek