Prodej SAABu se komplikuje

08.08.2009
čtk

Prodej automobilky SAAB, patřící koncernu General Motors, skupině kolem společnosti Koenigsegg je podle švédského tisku v ohrožení. Jeden z investorů této skupiny podle deníku Svenska Dagbladet (SvD) odvolal svůj předchozí zájem. Skupina Koenigsegg navíc zatím ještě stále nepředložila detailní plán na další fungování krizí zmítané severské automobilky.

Zmocněnec Jöran Högglund, který se jednání o prodeji SAABu účastní z pověření švédské vlády, však pro SvD uvedl, že odstoupení jednoho investora z celé skupiny ještě automaticky neznamená, že obchod nebude uzavřen. Bylo by však dobré, kdyby se nová vlastnická skupina sama veřejně představila a jasně dala najevo, jak se dívá na nynější situaci, řekl Högglund. Dodal, že jde o komplikovaná jednání a že tedy až do jejich definitivního zvládnutí nelze nic brát jako hotovou věc.

V procesu prodeje SAABu do rukou Koenigsegg Group nyní paralelně probíhá hned několik vyjednávání. Jde například o rozhovory GM přímo s kupcem nebo o rozhovory mezi SAAB a Evropskou investiční bankou (EIB), u níž chce SAAB požádat o půjčku v hodnotě 600 milionů dolarů. Švédský stát jedná s aktéry obchodu o tom, zda pro tuto půjčku poskytne automobilce SAAB státní garanci. Stane-li se tak, musí Švédsko pro takovou záruku získat souhlas EU. EIB sdělí své rozhodnutí koncem září, avšak podle zástupců švédského státu musí být obchodní jednání pro zdar akce hotova podstatně dříve.

Firma Koenigsegg Automotive je malý švédský podnik, který se zaměřuje na kusovou výrobu exkluzívních sportovních automobilů dosahujících vysoké rychlosti. Za touto značkou pro koupi automobilky SAAB coby vlivní investoři stojí movitý Nor Baard Efer a americký podnikatel Mark Alan Bishop. O dalších možných členech skupiny se ve Švédsku intenzivně spekuluje, jejich jména však oficiálně oznámena nebyla.

Koenigsegg Group odmítla situaci pro Svenska Dagbladet komentovat a tím, že se pro tisk vyjádří až v samém závěru obchodních jednání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek