EU dá možná více peněz na zahraniční politiku

04.09.2009
čtk

Evropská unie v příštích letech nejspíš v unijním rozpočtu vyčlení podstatně více finančních prostředků na zahraniční politiku. Současný postup, kdy má na diplomacii až do roku 2013 plynout téměř 50 miliard eur (asi 1,3 bilionu korun), prý nestačí a oslabuje roli Unie v zahraničí. Vyplývá to z podkladů pro neformální jednání ministrů zahraničí, které se koná ve Stockholmu.

Reforma rozpočtu (EU), která začne na konci letošního roku, nám dává příležitost pro změny v unijních výdajích na zahraniční politiku, uvádí dokument, který vypracovalo švédské předsednictví EU a který má ČTK k dispozici. Podle něj má Unie v současnosti dobře nastavené výdaje pouze v případě Balkánu, Palestiny a blízkovýchodního mírového procesu. To jsou oblasti, kam z unijního rozpočtu ročně plynou stovky milionů eur především na posílení tamní infrastruktury a humanitární pomoc. Navzdory tomu ale rozpočet není dostatečně flexibilní v případě nových či změněných priorit, mezi než patří například jižní Asie, doplňuje dokument.

EU se dlouhou dobu soustřeďovala právě na vývoj na Balkánu, kde je několik zájemců o členství v Unii, a na vývoj na Blízkém východě. V poslední době se ovšem pozornost evropského společenství začíná zaměřovat stále více na problematický Pákistán či Afghánistán. Unie tak nedávno například v Bruselu organizovala vůbec první summit EU-Pákistán, ale právě při něm se ukázalo, že EU není zemi schopna výrazněji pomoci, přičemž problémem je i nedostatek finančních prostředků. Výsledky schůzky se tak omezily spíše na obecná vyjádření o prohloubení spolupráce.

Větší aktivita EU (v zahraničí) sice přináší i více rizik, ale s jasným stanovením priorit, které budou i dobře finančně pokryty, budeme v lepší pozici, abychom je zvládli, upozorňuje švédské předsednictví.

Pokud by unie nakonec více peněz v rozpočtu na zahraniční politiku našla, možná by odpadly i každoroční třenice mezi členskými státy a Evropským parlamentem. Ten po navýšení finančních prostředků volá již celou řadu let při každoročním projednávání rozpočtu. Europoslanci mnohdy schvalování rozpočtu blokují do poslední chvíle právě kvůli nedostatečným financím na zahraniční politiku EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek