Maďarský premiér navštívil slovenskou ambasádu v Budapešti

04.09.2009
čtk

Maďarský premiér Gordon Bajnai dnes na slovenské ambasádě v Budapešti prohlásil, že obě země by při řešení vzájemných sporů měly mít na paměti lidské hodnoty a evropské právní normy, napsala agentura MTI. Setkání, na které ho pozval velvyslanec Peter Weiss, se uskutečnilo v rámci oslav slovenského státního svátku Dne ústavy. Ten si země připomněla 1. září.

Weiss řekl reportérům, že očekává zlepšení vzájemných vztahů po Bajnaiově schůzce se slovenským předsedou vlády Robertem Ficem. Oba premiéři se sejdou 10. září v severomaďarském městě Szécsény u hranic se Slovenskem.

Musí být obnoven dialog, mezinárodní fóra nejsou pro to (řešení společných sporů) tím pravým dějištěm, prohlásil Weiss. Dodal, že jednání by mělo být tvrdé, ale rozumné. Vzájemná roztržka prý způsobila škody na obou stranách hranice.

Tradičně napjaté maďarsko-slovenské vztahy se výrazně zhoršily přijetím novely slovenského jazykového zákona, která vstoupila v platnost 1. září. Podle ní se musí na úřadech mluvit slovensky, ve slovenštině musí být také veřejné tabule či reklama. Slovensky by měli hovořit i policisté, vojáci a soudci. Za prohřešky budou od ledna hrozit pokuty až 5000 eur (přes 127.000 korun). Češi mohou ale svou mateřštinu na úřadech i v jiných institucích na Slovensku běžně používat.

Populistická Slovenská národní strana (SNS) Jána Sloty dnes zahájila podpisovou kampaň na podporu jazykového zákona. Chce tak prý reagovat na protesty Maďarska a maďarské menšiny na Slovensku. Heslem petice je ‚Na Slovensku slovensky‘ a SNS v ní otevřela i otázku zeměpisných názvů. V minulosti totiž ministerstvo školství vedené touto stranou prosadilo, aby pojmenování řek či měst v maďarštině v učebnicích pro maďarskou menšinu nahradily slovenské názvy. Parlament nakonec změnu schválil s úpravou, že za maďarským názvem bude následovat slovenský výraz.

Proti novele začaly naopak sbírat podpisy maďarské organizace na Slovensku. Podle předsedy Strany maďarské koalice (SMK) Pála Csákyho plánují shromáždit více než 30.000 podpisů do konce září, kdy chtějí podpisové archy odevzdat v Evropském parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek