V Ženevě končí Světová konference o klimatu

04.09.2009
čtk

Účastníci třetí Světové konference o klimatu přijali včera v Ženevě deklaraci, která je základem pro zlepšení přístupu ke klimatickým a meteorologickým službám. Cílem je zajistit co nejefektivnější systém varování a předcházení přírodním katastrofám spojeným s podnebnými změnami. ČTK o tom dnes, v den ukončení konference, informovalo ministerstvo životního prostředí.

Systém má umožnit, aby i obyvatelé nejchudších zemí měli stejný přístup k informacím o klimatu jako lidé v zemích bohatých. Jde mimo jiné o včasné varování před nebezpečnými jevy typu cunami a hurikánů či o informovanost rolníků v odlehlých afrických regionech o očekávaných záplavách a vlnách sucha.

Závěrečné prohlášení odsouhlasili na pětidenní konferenci, pořádané Světovou meteorologickou organizací (WMO), zástupci více než 150 zemí světa. Generální tajemník WMO Michael Jarraud deklaraci označil za milník na cestě k tomu, aby meteorologické a klimatické služby byly dostupné opravdu každému.

O nutnosti snižování spotřeby fosilních paliv a emisí skleníkových plynů, což je podle ekologických expertů zásadní pro zpomalení klimatických změn, tentokrát účastníci schůzky podrobně nehovořili. Na toto téma se zaměří především prosincový ekologický summit v Kodani, kde se bude jednat o nové mezinárodní dohodě o ochraně přírody, která by měla nahradit Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů po jeho vypršení v roce 2012.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun nicméně ve svém čtvrtečním projevu v Ženevě toto téma nadnesl, když připomněl, že zbývá již jen málo času k dojednání nové dohody o omezování exhalací skleníkových plynů. Noha nám zůstala na plynu a my míříme k propasti, konstatoval Pan s varováním, že klimatické změny by mohly způsobit rozsáhlou hospodářskou katastrofu. Do konce století může hladina oceánů stoupnout o půl metru až o dva metry. To by ohrozilo nejen malé ostrovní státy a delty řek, ale i taková města jako Tokio, New Orleans či Šanghaj, dodal.

Pan se ve svém projevu odvolával rovněž na svou návštěvu Arktidy, kam zavítal krátce před konferencí. Arktida se otepluje rychleji než jiné oblasti. Do roku 2030 by mohla být zcela bez ledu, řekl.

Českou delegaci na ženevské konferenci vedl náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík, jejím členem byl rovněž náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Radim Tolasz. Výsledek ženevských jednání vítám… Pro politiky, kteří budou na prosincovém summitu v Kodani jednat o nové světové klimatické dohodě, jsou podobné závěry vědecké komunity naprosto klíčové, prohlásil Dusík.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek