EK nechce Klausovy snahy o výjimku komentovat, chce víc informací

12.10.2009
čtk

Lech Kaczynski si ve válce o Lisabon vyválčil to, co chce Klaus. Ale důstojně a se ctí

Evropská komise se zatím nechce pouštět do komentářů snah českého prezidenta Václava Klause, který ratifikaci lisabonské smlouvy o reformě Evropské unie nově podmiňuje tím, že Česká republika získá výjimku z listiny základních práv. Brusel čeká na upřesnění situace z Česka.

Myslím, že v tomto stadiu na prvém místě potřebujeme objasnění případných záměrů České republiky, řekl dnes mluvčí EK Johannes Laitenberger na dotaz, co si komise myslí o postupu českého prezidenta.

Klaus k překvapení i nevoli mnoha evropských lídrů přišel minulý týden s požadavkem, aby Praha získala trvalou výjimku z listiny základních práv. Jde přitom pro něj o podmínku toho, aby dokončil českou ratifikaci lisabonské smlouvy. Česko je poslední unijní zemí, která dokument neschválila. Lisabon sice podpořila česká vláda i obě komory parlamentu, chybí však podpis prezidenta.

Mluvčí doplnil, že Brusel ví o tom, že v Česku o prezidentových požadavcích nyní jedná vláda. Připomněl také, že v úterý se do sídla unijních institucí chystá český premiér Jan Fischer, který se má setkat s šéfem Evropské komise Josém Barrosem. Očekává proto, že ministerský předseda bude lídra EK informovat o situaci, která v ČR v této věci nyní panuje.

Listina základních práv sice není přímo součástí lisabonské smlouvy o reformě unijních institucí a rozhodování, avšak tento dokument na ni odkazuje a listina se v případě vstupu smlouvy v platnost stane právně závaznou pro členské země EU. Prezident Klaus se obává, že by skrze tuto listinu mohly být prolomeny takzvané Benešovy dekrety a mohly by být vznášeny majetkové nároky v souvislosti s poválečným odsunem osob z bývalého Československa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek