Havel: Svět je stejně smutný jako před pádem železné opony

12.10.2009
Euroskop-aktualizace

Na pražském Žofíně začíná 13. ročník konference Forum 2000. Zúčastní se ho myslitelé, politici, disidenti a další osobnosti z Česka i zahraničí. Letošním tématem konference je Demokracie a svoboda v multipolárním světě. Fórum se tradičně koná pod záštitou exprezidenta Václava Havla.

Pocit, že končí dějiny a nastává pozemský ráj, který přišel po pádu železné opony se nenaplnil. Pohled na svět je stejně smutný a v lecčem ještě smutnější, řekl Havel při úvodní řeči v Žofínském paláci. Připomněl tím, že letošní Forum 2000 se koná ve znamení kulatého výročí konce studené války.

To, že se vynořily staré etnické konflikty, které byly dříve zasunuty do pozadí za velmocenským bojem mezi Východem a Západem, je pouze jednou z příčin tohoto stavu. Mezi dalšími důvody, o kterých první český prezident mluvil, je i to, že euroameričtí politici nadřazují hospodářské zájmy nad všechny ostatní.

Ruský režim je sofistikovanou formou imperiální politiky

Bývalý prezident kritizoval také Rusko a varoval před jeho ambicemi rozšířit svůj vliv ve světě. Současný ruský režim je velmi sofistikovanou, a proto možná nebezpečnější formou imperiální politiky, řekl Havel. Rusko podle něj využívá nepřímé tlaky a ekonomický vliv pro prosazování svých zájmů.

Podle něj sice Západ chce partnerské vztahy s Ruskem, ale takové, které budou postaveny na rovnosti a otevřenosti. Partnerství není slepota, tvrdí Havel. Odmítl proto zvláštní ohleduplnost vůči množství politických vězňů v Rusku kvůli jeho dodávkám ropy.

V následujícíh dvou dnech bude pět desítek delegátů debatovat o proměnách demokracie od konce studené války, o hodnotách, nástrojích mezinárodního vlivu, ekonomické krizi, kapitalismu či udržitelném podnikání.

Konference se zúčastní také redakce Euroskopu. Přineseme reportáže z některých panelů a rozhovory s bývalým ruským premiérem Jegorem Gajdarem, teologem Michaelem Novakem a nejvýše postaveným Čechem v evropských institucích Karlem Kovandou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek