Liga polských rodin vyzývá Kaczyńského k demisi

12.10.2009
čtk

Krajně pravicová Liga polských rodin (LPR) vyzvala polského prezidenta Lecha Kaczyńského, aby se vzdal funkce. Liga, jež byla v letech 2006-2007 zastoupená ve vládě a má rezervovaný přístup k Evropské unii, tak zareagovala na sobotní podpis, kterým Kaczyński završil polskou ratifikaci Lisabonské smlouvy reformující unii.

Při nástupu do prezidentského úřadu Lech Kaczyński slavnostně slíbil věrnost ústavě, slíbil, že bude chránit důstojnost národa a polskou nezávislost a bezpečnost; tuto přísahu, kterou učinil před čtyřmi roky, podpisem Lisabonské smlouvy porušil, citovala dnes polská tisková agentura PAP rezoluci LPR. O víkendu ji přijal kongres ligy, jehož účastníci zároveň hlavu státu vyzvali k demisi.

Lisabonská smlouva podle LPR omezuje svrchovaná práva polského lidu a ohrožuje polskou nezávislost a svobodu.

Kongres zároveň vyzval bývalého šéfa LPR Romana Giertycha, aby se ucházel o prezidentský úřad, neboť Polsko musí mít prezidenta, který bude střežit polskou suverenitu a nezávislost.

Giertych, jenž po prohraných předčasných parlamentních volbách v říjnu 2007 odstoupil ze stranických funkcí a oznámil odchod z politiky, stál v čele Ligy polských rodin od března 2005. Jeho strana, která původně odmítala polské členství v Evropské unii, požaduje důsledné hájení polských národních zájmů, zejména ve vztahu k Německu, a omezení vlivu zahraničních investorů v Polsku.

V minulosti Giertych mimo jiné jako ministr školství prosazoval zákaz homosexuální propagandy ve školách. Pozornost v zahraničí vyvolala i jeho kontroverzní vystoupení proti interrupcím, jejichž zákaz chtěla LPR prosadit.

Sobotní ukončení polské ratifikace Lisabonské smlouvy znamená, že tento reformní dokument byl potvrzen v 26 členských zemích unie. Chybí souhlas Česka, kde Lisabon schválily obě komory parlamentu a kde se čeká na podpis Václava Klause. Český prezident tak ale může učinit až po verdiktu ústavního soudu, který smlouvu zkoumá na žádost skupiny senátorů; Klaus navíc v pátek nově zveřejnil svůj požadavek, aby Česko mělo výjimku z Listiny základních práv, která je součástí Lisabonu. Prezident tvrdí, že se jinak obává uplatňování majetkových nároků sudetských Němců odsunutých z Československa po druhé světové válce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek