The Times: Zkouška síly mezi českou vládou a Klausem

12.10.2009
čtk

Podle britského listu The Times čeká Českou republiku střet vlády a prezidenta o Lisabonskou smlouvu. Komentuje tak dnešní mimořádné zasedání českého kabinetu, který „má posoudit, jak přimět paličatého prezidenta k podpisu Lisabonské smlouvy“.

Pokud vláda podpoří Klausovy požadavky, smlouva může být znovu otevřena, což britským konzervativcům dá prostor, aby vyhráli příští britské volby a vyhlásili o smlouvě referendum, které slíbili, napsal dnes list The Times.

Francie a Německo jsou vzteky bez sebe, ale dávají si pozor, aby otevřeně netlačily na prezidenta Klause, který má ve zvyku oživovat vášně z doby druhé světové války, aby získal lidovou podporu, uvedl konzervativní deník.

Unijní představitelé si podle The Times myslí, že jde o zdržovací taktiku, která dává šéfovi britských konzervativců Davidu Cameronovi čas, aby uspořádal po vítězných volbách referendum.

Cameron letos v létě v dopise Klausovi jeho zdržovací taktiku podpořil, napsal The Times. Podle nich konzervativci odmítají zveřejnit text dopisu, ale ujišťují, že Cameron jen seznámil Klause se záměrem strany uspořádat referendum, pokud smlouva ještě někde nebude ratifikovaná.

Britské volby musejí být do začátku června 2010. Všechny průzkumy ukazují na vítězství konzervativců, stejně jako na to, že Lisabon by v referendu neprošel. Pokud se česká vláda Klausovi postaví, pak se možná bude muset uchýlit k nějaké formě ústavní žaloby, nebo ho bude muset zbavit pravomoci podepisovat smlouvy, myslí si The Times.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek