V Kosovu proběhly 1. volby od získání nezávislosti

16.11.2009
čtk

Nedělních místních voleb v Kosovu, prvních od vyhlášení nezávislosti země v roce 2008, se zúčastnilo přes 45 procent voličů. Převažovali mezi nimi kosovští Albánci. I přes výzvy Bělehradu k bojkotu se podle agentury AFP dostavila k volebním urnám také značná část menšinových Srbů. Oficiální výsledky zatím nejsou známy, za vítěze se nicméně prohlašuje současný premiér. Žádné větší incidenty při volbách hlášeny nebyly.

Volební místnosti se uzavřely v neděli v 19:00 SEČ. Podle informací ústřední volební komise se hlasování zúčastnilo 45,36 procenta z celkového počtu přibližně 1,5 milionu registrovaných voličů. Kosovský premiér Hashim Thaçi již oznámil přesvědčivé vítězství současné vládní Demokratické strany Kosova (PDK).

Volby se konaly pod dohledem mezinárodních pozorovatelů, kteří by dnes měli potvrdit, zda se konaly v souladu s platnými zákony. Pro Kosovo je korektnost voleb důležitým mezníkem na cestě k mezinárodnímu uznání nezávislosti země.

Bezpečnostní opatření byla přísná především v oblastech obývaných kosovskými Srby. Kvůli výzvám k bojkotu voleb panovaly obavy, že by někteří srbští separatisté mohli napadnout ostatní Srby, kteří se rozhodnou k volbám přijít.

V Kosovu žije přibližně 100.000 Srbů. Srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić prohlásil, že Srbsko volby organizované v takzvané republice Kosovo neuznává. Zároveň ale dodal, že proti Srbům, kteří se jich zúčastní, nebude nic podnikat.

Situace byla vyhrocená především na severu Kosova, kde se většina Srbů rozhodla volby bojkotovat. Podle agentury AFP se účast v třech příhraničních oblastech na severu země obývaných většinou Srby pohybovala od 0,2 do 2,42 procenta.

V ostatních částech země byla srbská účast vyšší. Podle ústřední volební komise přišlo v Gračanici, správním středisku důležité srbské enklávy poblíž Prištiny, k urnám 23,62 procenta voličů, zatímco v srbské enklávě Štrpce na jihu země volilo 30,51 procenta obyvatel. Z celkového počtu 74 politických stran, koalicí a jednotlivých kandidátů jich 22 zastupuje Srby.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek