Ministrem pro EU bude velvyslanec v Austrálii Chmiel

26.11.2009
čtk

Novým ministrem pro evropské záležitosti bude český velvyslanec v Austrálii Juraj Chmiel. Do čela ministerstva životního prostředí se postaví dosavadní náměstek ministra Jan Dusík. Funkci ministra a šéfa legislativní rady vlády dostane Pavel Zářecký. Po dnešním jednání s předsedou ODS Mirkem Topolánkem to novinářům oznámil premiér Jan Fischer.

Nové ministry jmenuje prezident Václav Klaus v pondělí. Fischer dnes novinářům řekl, že o tom s ním ve středu telefonicky hovořil. Klaus je nyní na státní návštěvě Brazílie. Zatímco o nominaci Dusíka a Zářeckého premiér hovořil už v uplynulých dnech, kolem jmenování Chmiela panovaly do dnes nejasnosti. Nový ministr pro evropské záležitosti nahradí Štefana Füleho, který se stal českým kandidátem na eurokomisaře.

Topolánek, jehož strana Chmiela vybírala, novinářům řekl, že kandidát splňuje podmínky odbornosti i nadstranickosti. I když je Chmiel členem ODS, jako diplomat je podle Topolánka v politice neaktivní. Je to také podle něj člověk dobře obeznámený se zahraniční politikou. Do funkce nastoupí po ukončení své mise v Austrálii.

Fischer poznamenal, že nominaci ODS přijal až po důkladné výměně názorů. Chmiela provázela aféra v době jeho působení v Austrálii. Jeho manželka měla v minulosti problémy, když rozesílala krajanům agitační e-mail ODS. Inspekce ministerstva zahraničí ale minulý týden rozhodla, že velvyslancova manželka nezneužila své postavení a neporušila české ani mezinárodní právo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek