Evropský parlament prodává tělesné skenery, nepoužívaly se

07.01.2010
čtk

Zatímco několik členských zemí EU v reakci na nedávný zmařený teroristický útok nakupuje tělesné skenery, Evropský parlament šest nepoužívaných kusů nabízí ke koupi. Píše o tom server EUObserver.

Evropský parlament nakoupil přístroje, které umožňují bezpečnostním pracovníkům vidět, co mají cestující i pod ošacením, v roce 2005. Přístroje v hodnotě 725.730 eur koupili pracovníci parlamentu jako preventivní opatření po útocích teroristů ze sítě Al-Káidy 11. září 2001.

V roce 2008 se europoslanci postavili proti návrhu, který by využívání prosvěcovacích zařízení povoloval. Šestice přístrojů tak skončila ve skladu. O prodání přístrojů se rozhodlo již v dubnu. Příští týden by se měly rozeběhnout tendrové procedury. Případní zájemci budou muset mít čistý rejstřík a budou muset prokázat, že mají zdroje na nákup.

Shodou okolností třeba letiště Schiphol v Amsterodamu, odkud o Vánocích útočník do USA odletěl, oznámilo nákup 60 nových skenerů, které by mu měly pomoci zvýšit bezpečnost. Zhruba 15 jich už tam funguje.

Studii o možném využití těchto přístrojů zadal francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Tamní zákonodárci o této technologii již předloni hovořili, avšak nakonec od toho odstoupili kvůli obavám z narušení soukromí cestujících.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek