Berlusconi sní o izraelském členství v EU

02.02.2010
čtk

Největším snem italského premiéra Silvia Berlusconiho je dostat Izrael do Evropské unie. Berlusconi to dnes řekl na zahájení třídenní návštěvy Izraele. Spolu s osmi ministry italské vlády ho včera přijal jeho izraelský protějšek Benjamin Netanjahu.

Podle Netanjahua „nemá Izrael většího přítele“, než je Berlusconi. Některé izraelské sdělovací prostředky ale okamžitě poukázaly na to, že vzhledem k velkému objemu obchodní výměny mezi Itálií a Íránem by bylo vhodnější popsat Itálii jako „největšího přítele Íránu“. Netanjahu, který italského premiéra vítal slovy, že se nestává každý den, aby Izrael hostil nejlepší přátele, Berluconiho označil za bojovníka za svobodu a mír. Řekl, že v Římě a Jeruzalémě byly položeny základy západní civilizace a že málo zemí přispělo k rozvoji této civilizace víc než Itálie a Izrael.

Berlusconi prohlásil, že slábnoucí postavení Izraele na mezinárodní scéně považuje za důkaz bezcitnosti. Přeje si prý, aby Izrael vzkvétal, i když se tato země stále potýká s ohrožením své existence. Berlusconiho ještě čeká návštěva jeruzalémského Herzlova hřbitova, kde jsou pohřbeni izraelští státníci a kde vysadí strom. Dále pak pojede do památníku obětem holokaustu Jad vašem.

V úterý se setká s izraelskými politiky, mezi nimiž bude současný ministr zahraničí Avigdor Lieberman a jeho předchůdkyně Cipi Livniová. Ve středu má Berlusconi promluvit v parlamentu a očekává se, že při této příležitosti Izrael označí za židovský stát. Uznání židovského charakteru Izraele je jeden z požadavků, jimiž Netanjahu podmiňuje mírová jednání s Palestinci. Po vystoupení v Knesetu pak Berlusconi zahájí výstavu sedmi originálních skic Leonarda da Vinciho. Po středečním obědě s prezidentem Šimonem Peresem se Berlusconi přesune do Betléma k setkání s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek