Kritik poměrů v ruské policii odsouzen za pomluvu

23.03.2010
čtk

K pokutě 100.000 rublů (asi 64.000 Kč) za pomluvu odsoudil dnes soud v Novorossijsku nejznámějšího kritika poměrů v ruské policii Alexeje Dymovského. Bývalý policista, který loni v listopadu umístil na internetu několik videoklipů s kritikou praktik novorossijské policie, se podle rozsudku musí nadřízeným veřejně omluvit.

Ve videoklipech, které adresoval premiérovi Vladimiru Putinovi, Dymovskij kritizoval případy korupce a šikanování podřízených, kterých se podle něj dopouští policejní velení. Policisté jsou nuceni k zatýkání nevinných, k odhalování neexistujících případů, k práci přesčas bez odměny.

Videa, umístěná na serveru YouTube, vyvolala v Rusku živou veřejnou diskusi. Dymovskij byl krátce nato z policie propuštěn a navíc obviněn z toho, že zneužil služebního postavení a podvodně si přivlastnil několik desítek tisíc rublů ze služební kasy.

Vedení policie po skandálu vytvořilo zvláštní vyšetřovací skupinu, která podle dnešní zprávy agentury ITAR-TASS žádná provinění policie neodhalila. Tvrzení Dymovského jsou podle ní vymyšlená a neodpovídají skutečnosti. Uchýlil se k nim proto, aby odvrátil hrozící obvinění z defraudace. Podle zprávy moskevského rozhlasu se obhájci Dymovského proti rozsudku na místě odvolali.

Další článek o ruské policii z aktuálního vydání týdeníku The Economist

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek