Ministr Chmiel jednal v Bruselu

23.03.2010
Úřad vlády

Ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel se včera v Bruselu zúčastnil pravidelného jednání Rady pro obecné záležitosti (GAC). Ministři diskutovali především o přípravě nadcházející evropské rady, která se uskuteční 25.-26. března 2010 v Bruselu.

Hlavním tématem byla příprava nové evropské strategie pro růst a zaměstnanost „Evropa 2020, diskutovalo se také o krocích, které by EU měla podniknout v návaznosti na Kodaňskou konferenci o klimatických změnách.

Ministři pro evropské záležitosti předtím společně s ministry zahraničí jednali o aktuálních otázkách souvisejících se zřizováním Evropské služby nější činnosti (ESVA).

Ministr Chmiel ve svém vystoupení představil pozici České republiky ohledně přípravy Evropské rady. Podotknul, že pouze udržitelný růst může přinést pracovní místa a následně snížení chudoby. „Strategie musí obsahovat jasné signály pro ty, kterým je určena. To znamená pro naše občany stejně jako pro naše podniky. Koneckonců je to právě soukromý sektor, kdo vytváří pracovní příležitosti, zdůraznil ministr.

Zodpovědností nás politiků je vytvářet takové podmínky, které povedou ke zlepšení podnikatelského prostředí a tedy i zlepšení růstu. Chudoba se nesníží, pokud se nezvýší růst, podotknul ministr. „Jsem přesvědčen, že ve věci ochrany klimatu je nejdůležitější, aby EU mluvila jedním hlasem ve vyjednáváních ze třetími zeměmi. EU se již ke snižování misí CO2 zavázala, nyní je třeba najít cestu, jak do tohoto procesu lépe zapojit i třetí země, dodal ministr Chmiel.

Jarní Evropská rada se bude konat 25. a 26. března v Bruselu. Dnešní zasedání ministrů je po jednání velvyslanců (COREPER II), které proběhlo 18. března, další příležitostí, kde mohou členské státy vyjádřit své názory na přípravu Evropské rady. Finální podoba nové strategie pro EU by měla být přijata na červnové Evropské radě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek