Podpora Norů vstupu do EU poklesla

23.03.2010
čtk

Už jen méně než třetina Norů si přeje začlenění své země do Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu společnosti Norstat, který zveřejnila norská televize NRK. Nechuť Norů integrovat se do EU podle agentury AFP oslabují ekonomické problémy Řecka a pnutí, které krize vyvolává mezi členskými státy.

Pro připojení bohaté skandinávské země k EU se vyslovilo 30,6 procenta jejích obyvatel. Proti vstupu je většina čítající 55,8 procenta a dalších téměř 14 procent Norů je v této otázce nerozhodnutých. V předchozím průzkumu, jenž byl zveřejněn v únoru, ještě bylo zastánců vstupu 38,1 procenta a jeho odpůrců 49,3 procenta.

Norští zastánci i odpůrci přičlenění k unii podle AFP vysvětlují další posun v neprospěch integrace řeckou krizí a nejednotou mezi evropskými mocnostmi ohledně případné pomoci Řecku. Naopak norské hospodářství těžící z bohatých zásob ropy navzdory krizi prosperuje.

Norové se vyslovili proti vstupu do Evropského společenství a Evropské unie dvakrát v referendech konaných v letech 1972 a 1994.

Minulý měsíc Evropská komise doporučila stávajícím 27 členským zemím EU, aby začaly jednat o vstupu s Islandem. Váhající Islanďané svůj postoj k EU změnili až pod tíhou dopadů finanční krize, která tvrdě zasáhla jejich bankovní systém i celou ekonomiku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek