ČR chce v cílech EU 2020 konkurenceschopnost

25.03.2010
čtk

Česká republika nadále chce, aby byla mezi cíle nové desetileté hospodářské strategie Evropské unie zařazena konkurenceschopnost. Na nadcházejícím evropském summitu bude žádat, aby se dál pokračovalo v diskusi o omezování chudoby. Strategie nazvaná Evropa 2020 není zralá na předběžné schválení, mělo by se odehrát až na červnovém summitu EU, řekl na včerejším zasedání sněmovního výboru pro evropské záležitosti ministr pro EU Juraj Chmiel.

Skutečnost, že mezi hlavními cíli strategie chybí konkurenceschopnost, je podle něho pro Českou republiku nepřípustná. Podobný postoj má podle ministra například Švédsko, Nizozemsko a Německo. Pokud nebudeme konkurenceschopní, další cíle jsou fiktivní a imaginární, zdůraznil Chmiel v debatě o pozicích, které bude ČR na čtvrtečním a pátečním jednání Evropské rady v Bruselu zastávat.

Návrh Evropské komise hovoří o zvýšení zaměstnanosti, zvýšení investic do výzkumu a vývoje, naplnění závazků v ochraně životního prostředí, o snižování počtu žáků předčasně opouštějících vzdělávací systém a zvýšení počtu vysokoškoláků a o snižování chudoby. V oblastech stanoví konkrétní procenta. Česko podle Chmiela s cíli souhlasí, ale chce, aby se pokračovalo v debatě o snižování relativní chudoby. Ministr uvedl, že by měla podle návrhu klesnout o čtvrtinu.

V České republice je podle statistik míra chudoby jedna z nejnižších, asi osmiprocentní. Snižování o 25 procent je nemyslitelné, nereálné, podotkl Chmiel. Cíl je podle názoru vlády nešťastně formulovaný. Chudobu budeme snižovat tím, že budeme plnit ostatní cíle strategie, dodal ministr.

Strategie by podle něho také neměla předjímat reformu finančního systému a podobu budoucího rozpočtu. Česká republika dostala podle Chmiela do návrhu zmínku o zvýšení produktivity práce. Snaží se rovněž o to, aby se v něm pojednávalo o zlepšení podnikatelského prostředí například snížením administrativní náročnosti. To jsou cíle, které se snažíme prosadit, podotkl Chmiel.

Evropský summit by měl také schválit strategii EU pro vnitřní bezpečnost a jmenovat šéfa portugalské centrální banky Vitora Constancia novým viceguvernérem Evropské centrální banky (ECB). Constancio nahradí koncem května současného viceguvernéra Lucase Papademose z Řecka. Politici by měli také jednat o dalším směřování debaty o ochraně klimatu v návaznosti na loňskou kodaňskou konferenci, která nepřinesla očekávaný výsledek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek