Velitel sil NATO v Evropě míří do Česka

25.03.2010
čtk

Do České republiky v pondělí přiletí velitel sil NATO v Evropě James Stavridis. Během dvoudenní návštěvy bude v Praze jednat o zahraničních misích a transformaci české armády. V plánu má setkání s prezidentem Václavem Klausem, premiérem Janem Fischerem, ministrem obrany Martinem Bartákem a náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem. ČTK to sdělila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Americký admirál se funkce vrchního velitele NATO v Evropě ujal v červenci loňského roku a s Václavem Klausem se ještě nesetkal. Stavridis se panu prezidentovi přijede hlavně představit, protože je ve funkci nový. Určitě se dotknou témat, jako jsou zahraniční vojenské mise … A bavit by se měli i o listopadovém summitu NATO, řekl ČTK mluvčí Hradu Martin Erva.

Právě na podzimní vrcholné schůzce v Lisabonu má být představena nová koncepce Severoatlantické aliance. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen její tvorbou před časem pověřil expertní skupinu, v jejímž čele stojí bývalá šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová.

NATO se podle Rasmussena musí vyrovnat s novými hrozbami, jako jsou kybernetické útoky, terorismus, pirátství nebo negativní důsledky globálního oteplování, s nimiž si velké statické armády neporadí.

Stavridis bude jednat i o českých jednotkách v Afghánistánu

Stavridis do Prahy přijíždí na pozvání náčelníka generálního štábu Picka. Budou spolu jednat o nasazení jednotek české armády v zahraničních operacích a aktuálním stavu transformace našich ozbrojených sil, sdělila ČTK Růžičková.

Zahraniční operace byly tématem Rasmussenovy návštěvy Česka na počátku března. Žádal o navýšení počtu českých vojáků v Afghánistánu. Se svým přáním ale narazil u šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který zvýšení účasti v zahraniční misi odmítá. Bez hlasů sociálních demokratů přitom žádné posilování bojových jednotek na středním Východě nemá šanci na schválení ve sněmovně. ODS navýšení české účasti v Afghánistánu podporuje.

Stavridis ve funkci vrchního velitele NATO v Evropě nahradil svého krajana generála Johna Craddocka. Stavridis je zároveň vrchním velitelem amerických sil v Evropě, jejichž generální štáb je v Německu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek