Biden: USA nejsou v Afghánistánu kvůli vytvoření demokracie

30.07.2010
čtk

Spojené státy nejsou v Afghánistánu proto, aby zde vytvořili demokratický režim v americkém stylu, ale aby zničily zdejší útočiště teroristické sítě Al-Káida. V rozhovoru, který včera odvysílala televizní stanice NBC, to prohlásil americký viceprezident Joe Biden. Zároveň uvedl, že Američané působí Al-Káidě vážné škody.

Jsme v Afghánistánu z jednoho přesného důvodu. Kvůli Al-Káidě, hrozbě pro Spojené státy, řekl Biden. Nejsme tam, abychom budovali národ. Nejsme tam, abychom změnili (Afghánistán) v demokracii typu (třetího prezidenta USA Thomase) Jeffersona a vybudovali tu zemi, dodal.

Představitelé Al-Káidy se skrývají v pohraničních horách mezi Afghánistánem a Pákistánem, uvedl Biden. Američtí vojáci podle něj způsobily teroristické síti velké škody v obou zemích. Ale je pravda, že toho musíme udělat ještě víc, přiznal viceprezident.

Američtí vojáci jsou v Afghánistánu od roku 2001, kdy jejich invaze svrhla režim radikálního hnutí Taliban. K útoku se rozhodli, protože Taliban poskytoval v Afghánistánu útočiště čelným představitelům Al-Káidy, která zorganizovala teroristické útoky na New York a Washington z 11. září 2001.

Biden v rozhovoru rovněž snižoval význam utajovaných vojenských dokumentů, které unikly na veřejnost. Zprávy mimo jiné naznačují, že pákistánská rozvědka udržovala úzké styky s radikálním hnutím Taliban, které spolupracuje s Al-Káidou.

Podle Bidena ale dokumenty popisují období předtím, než se současná administrativa ujala moci. Problém kontaktů mezi pákistánskými tajnými službami a radikály se řeší a věci se začaly měnit, tvrdil viceprezident.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek