Rusko rozšířilo pravomoci tajné policie

30.07.2010
čtk

Rusko výrazně rozšířilo pravomoci Federální bezpečnostní služby (FSB), nástupkyně všemocné KGB z dob Sovětského svazu. Zákon, který to umožnil, včera podepsal prezident Dmitrij Medveděv. Podle opozice a ochránci lidských práv jde o krok, který může být velmi lehce zneužit a použit jako bič nejen proti politické opozici, ale i proti všem projevům nespokojenosti ruských občanů.

FSB bude mít napříště možnost preventivně zabránit jednání, které podle policejních agentů má protistátní charakter a může vést k ohrožení bezpečnosti státu.

Nový zákon, který včera podepsal prezident Dmitrij Medveděv, dává tajné policii právo předvolávat jednotlivé občany k takzvaným informativním pohovorům a také vydávat písemná varování o aktivitách, které úřady považují za nebezpečné pro stát. Kdo by takových výstrah nedbal, může být pokutován, ale také uvězněn až na 15 dní.

Podle Kremlu tato právní norma umožní zlepšit boj proti extremismu všeho druhu a také předcházet ilegální účasti lidí na protivládních aktivitách, což mohou být i obyčejné nenásilné demonstrace v ulicích.

Zákon podle agentury AP lze zřejmě použít i k zesílení kontroly novinářské práce. Jako takový podle AP nastoluje pochyby o tom, zda to Medveděv myslí vážně s podporou demokracie a svobody projevu myslí, o nichž s oblibou opakovaně hovoří.

Od té doby, co přišel v roce 2008 do prezidentského úřadu, se Medveděv snaží budovat image zastánce mírnější politiky, než byl jeho předchůdce Vladimir Putin, bývalý agent KGB.

Podle ruských zastánců občanské společnosti může být nový zákon použit i proti opozici, jejíž mítinky, demonstrace a další veřejné akce ruské úřady už dnes pravidelně nepovolují. Podle ruských kritiků Medveděv s Putinem využívají ovzduší obav a strachu, které v Rusku vyvolaly krvavé teroristické útoky islámských fanatiku z Kavkazu, aby programově posilovali všechny represivní složky mocenského aparátu, především pak tajnou policii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek