Westerwelle nebude brát svého přítele do homofobních zemí

12.08.2010
čtk

Šéf německé diplomacie Guido Westerwelle, který se otevřeně hlásí ke své homosexualitě, nebude s sebou brát svého dlouholetého přítele do zemí, kde je homosexualita trestána zákonem. Westerwelle to uvedl v rozhovoru pro poslední vydání časopisu Bunte.

Chceme ve světě podporovat myšlenky tolerance. Nechceme dospět k opačnému výsledku a chovat se nezodpovědně, řekl lídr německých liberálů. Prohlásil, že trest smrti homosexuálům hrozí v sedmi státech: Íránu, Jemenu, Mauritánii, Somálsku, Nigerii, Súdánu a Saúdské Arábii.

Westerwelle však soudí, že mu jeho sexuální orientace není nijak na obtíž. Ukázalo se, že takové obavy byly nepodložené, řekl.

V lednu Westerwelle cestoval se svým přítelem Michaelem Mronzem do Turecka a několika států Perského zálivu, včetně Saúdské Arábie. Bojovníci za lidská práva jej žádali, aby se zmínil o útlaku homosexuálů v této zemi, kde jim podle zdejší interpretace islámského práva šaríi hrozí trest smrti.

Mronz ministra doprovázel i do Japonska, Číny či Latinské Ameriky. Guido Westerwelle je prvním šéfem diplomacie v Evropě, který se ke své homosexualitě veřejně hlásí. Se svým partnerem se poprvé ukázal na veřejnosti na recepci, kterou kancléřka Angela Merkelová uspořádala v roce 2004, když slavila padesátiny.

Westerwelle a Mronz nosí na levém prsteníčku zlaté prstýnky. Registrované partnerství ale neuzavřeli, i když to v Německu zákon gayům umožňuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek