Zemřel americký vyslanec Richard Holbrooke

14.12.2010
čtk

Ve věku 69 let zemřel v pondělí ve Spojených státech zvláštní vyslanec amerického prezidenta pro Afghánistán a Pákistán Richard Holbrooke. Oznámila to televizní stanice CNN.

Holbrooke začal mít vážné potíže při pátečním jednání s ministrynízahraničí Hillary Clintonovou. Byl převezen do univerzitní nemocnice George Washingtona a lékaři mu operovali trhlinu v srdeční tepně. O víkendu prodělal dvě náročné operace.

V roce 1995 Holbrooke pomohl vyjednat dohody, které ukončily válku v Bosně. V současnosti do něj vládal naděje prezident Barack Obama jako do klíčové postavy jednání o ukončení již devítiletého konfliktu v Afghánistánu.

Obama má o příští strategii v Afghánistánu a Pákistánu hovořit ve čtvrtek. K diplomatově smrti prezident řekl, že díky půlstoletí trvající diplomatické Holbrookeově službě jsou teď USA i svět bezpečnější.

Clintonová prohlásila, že to byl vynikající diplomat, schopný čelit v zájmu USA diktátorům a těm nejobtížnějším podmínkám. Amerika dnes přišla o jednoho ze svých nejzanícenějších obránců. Byl to skutečný státník, sdělila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek