ECB zvýší po 3 letech úroky

07.04.2011
čtk

Evropská centrální banka dnes s velkou pravděpodobností zvýší poprvé od poloviny roku 2008 své úrokové sazby, aby předešla nebezpečí růstu inflace v eurozóně. Základní sazba, jež je téměř dva roky na rekordním jednoprocentním minimu. Podle očekávání analytiků stoupne o čtvrtinu procentního bodu na 1,25 procenta.

Zvýšení sazeb na dubnovém zasedání bankovní rady signalizoval šéf banky Jean-Claude Trichet. Šokoval tím tehdy finanční trhy, které čekaly začátek cyklu zvyšování úvěrových nákladů až ke konci roku nebo příští rok. Po Trichetovi v posledních týdnech tento krok naznačovali i další členové vedení ECB.

Největším rizikem zvýšení sazeb v eurozóně je jeho možný dopad na země na periferii měnové unie, které jsou ohroženy dluhovou krizí. Zatímco země, které se již plně dostaly z hospodářské krize, jako například Německo, vnímají boj s inflací jako jednu z priorit, státy, které se dál potácejí v problémech, mají opačný názor. Zvýšení sazeb by jim totiž mohlo dál zvýšit už často neudržitelně vysoké úvěrové náklady a může těžce dopadnout na tamní oslabené banky.

Míra inflace v eurozóně v březnu stoupla už na 2,6 procenta, a ještě více se vzdálila cíli ECB udržovat růst cen do dvou procent. Inflaci zvedá především růst cen ropy a potravin a ECB se obává, že by to mohlo zvýšit inflační očekávání, což by vedlo ke spirále vzájemně se posilujícího růstu mezd a cen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek