Začíná studentská překladatelská soutěž „Juvenes Translatores“

02.09.2011
Euroskop

Od 1. září mohou střední školy zapisovat své studenty do každoroční soutěže mladých překladatelů Juvenes Translatores, kterou pořádá EU.

Zápis poběží do 20. října a internetové přihlášky jsou k dispozici ve všech úředních jazycích EU na stránkách http://ec.europa.eu/translatores/. Letošní již pátý ročník soutěže se bude konat 24. listopadu ve stejnou hodinu ve všech vybraných školách. Mohou se jí zúčastnit studenti narození v roce 1994 z více než 750 škol.

„Soutěž má propagovat výuku jazyků ve školách a volbu překladatelství jako profese, uvedla evropská komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež Androulla Vassiliou. „Znalost jazyků obohacuje myšlení o perspektivy jiných kultur a rozšiřuje možnosti najít si zaměstnání, dodala.

Studenti překládají jednostránkový text z a do jakéhokoli z 23 úředních jazyků EU – mají tedy na výběr z 506 jazykových kombinací. Letošní překlady se budou týkat dobrovolnictví, které je také ústředním tématem Evropského roku 2011.

Každá škola může do soutěže přihlásit až pět studentů. Účastníci mohou být jakékoli národnosti, musí však studovat na střední škole v některém členském státě EU. Loni se soutěže zúčastnilo 2 800 adeptů překladatelství. Jejich práce posoudí překladatelé z Evropské komise a vyberou vždy jednoho vítěze z každé země. Všichni vítězové budou poté v březnu 2012 pozváni do Bruselu, kde převezmou ceny.

Počet škol, jež se mohou do soutěže zapojit, vždy závisí na počtu poslanců, kteří budou danou zemi v roce 2014 reprezentovat v Evropském parlamentu. Překročí-li některá země tuto kvótu (pro ČR 22 studentů), použije Komise namátkový výběr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek