Němečtí poslanci znovu hlasují o posílení záchranného fondu

26.10.2011
čtk

Dolní komora německého parlamentu, Spolkový sněm, bude dnes znovu hlasovat o posílení záchranného fondu eurozóny EFSF. Bez souhlasu poslanců nemůže kancléřka Angela Merkelová na večerním summitu Evropské unie a eurozóny v Bruselu podpořit chystaný balík opatření k řešení dluhové krize měnové unie. Ještě před hlasováním vystoupí v poledne Merkelová ve sněmovně s prohlášením k summitu a k aktuální situaci v eurozóně.

Úterní testovací hlasování v jednotlivých poslaneckých klubech ukázala, že by návrh měl získat velkou většinu hlasů podobně jako při projednávání rozšíření EFSF na konci září. Pokud by neprošel, Německo by se na summitu nemohlo připojit k záchrannému plánu pro eurozónu, což by znamenalo jeho krach a další prohloubení nynější krize.

Kromě posílení záchranného fondu na odhadovaný více než bilion eur by měl plán obsahovat také zvýšení odpisů řeckých dluhů soukromým sektorem na 50 až 60 procent pohledávek a rekapitalizaci evropských bank v objemu nad 100 miliard eur. Berlín odmítá, aby součástí opatření byl další nákup dluhopisů krizí postižených zemí Evropskou centrální bankou, což Merkelová ve svém parlamentním projevu pravděpodobně neopomene zdůraznit.

Její vláda musí předem získat souhlas poslanců kvůli nedávnému verdiktu německého ústavního soudu, který v záležitostech poskytování finanční pomoci do zahraničí posílil roli parlamentu. Německo je tak jediným státem 17členné eurozóny, který o EFSF rozhoduje znovu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek