Pan Ki-mun v lednu očekává dohodu o sjednocení Kypru

02.11.2011
čtk

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes podle agentury AP řekl, že v lednu očekává dohodu o sjednocení Kypru. Vyjádřil se tak po jednání mezi čelnými představiteli tureckých a řeckých Kypřanů, která označil za „pozitivní, produktivní a intenzivní“.

Vedoucí představitelé obou stran mě ujistili, že věří v to, že se jim podaří dosáhnout dohody, řekl Pan Ki-mun na adresu Kyperského prezidenta Demetrise Christofiase a vůdce tureckých Kypřanů Dervişe Eroglua, kteří spolu od července jednali již po devatenácté.

Za tu dobu se jim podle generálního tajemníka OSN podařilo dosáhnout pokroku v oblastech ekonomiky, Evropské unie a vnitřní bezpečnosti. Naopak v otázkách občanství, území nebo vlády se prý zatím příliš pokročit nepodařilo.

Další rozhovory za účasti Pan Ki-muna by se měly uskutečnit v lednu. Generální tajemník OSN očekává, že se do té doby podaří sporné otázky vyřešit. AP ale připomíná, že podobně optimisticky se Pan Ki-mun vyjadřoval již v červenci, avšak jeho očekávání, že bude dohody dosaženo do října, se tehdy nenaplnilo.

Kypr, třetí největší ostrov ve Středozemním moři, je od roku 1974 rozdělen tzv. Atillovou (zelenou) linií na řecky hovořící jih a turkojazyčný sever. Zatímco jižní část je členem Evropské unie, tzv. Severokyperskou tureckou republiku uznalo jen Turecko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek