Turecko pohrozilo anexí severního Kypru

06.03.2012
Euroskop

Turecko se nechalo slyšet, že pokud ztroskotají rozhovory mezi řeckými a tureckými Kypřany, přemýšlí o připojení severního Kypru. Tento plán pobouřil politickou reprezentaci Severokyperské turecké republiky.

Loni vyzvala OSN lídry znesvářených táborů, aby pokračovali v rozhovorech o sjednocení ostrova. Zástupce kyperských Řeků Dimitris Christofias a šéf ostrovních Turků Derviş Eroğluvšak v jednáních o budoucnosti sporného území příliš kroků neudělali.

Turecký ministr pro evropské záležitosti Egemen Bağış se teď nechal v médiích slyšet, že pokud jednání o sjednocení ostrova selžou, na stole jsou dvě řešení. Prvním je vznik dvou nezávislých států. Jako druhou možnost pak ministr zmínil připojení Severokyperské turecké republiky k Turecku.

Bağış prohlášením v turecko-kyperských novinách rozčílil politiky ze severního Kypru. Jeho slova označil ministr mládeže a sportu Severokyperské turecké republiky za „zcela nepřijatelné a mimořádně nešťastné“.

Turecko má zájem na sjednocení ostrova, rozděleného od roku 1974, především kvůli dovršení přístupových jednání s EU.

Severní Kypr je Tureckem značně dotován. Země usilující o členství v sedmadvacítce má dokonce na tamním území rozmístěné vojenské jednotky.

Turecko varovalo, že pokud řecký a turecký tábor nedojdou ke shodě do 1. července, kdy má oficiálně uznaná část Kypru převzít evropské předsednictví, pozastaví vyjednávání do doby, než v čele EU stane jiná země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek