Osborne: Krize v eurozóně ničí oživení britské ekonomiky

11.06.2012
čtk

Dluhová krize v eurozóně ničí křehké oživení britské ekonomiky. Uvedl to v článku zveřejněném na internetových stránkách listu Sunday Telegraph britský ministr financí George Osborne. Evropští představitelé se nyní podle něj blíží k „okamžiku pravdy“ a rozhodnutí, která přijmou v příštích měsících, mohou určit ekonomickou budoucnost celé Evropy na příští desetiletí, i déle.

Ministři financí eurozóny se v sobotu večer dohodli, že půjčí Španělsku na záchranu jeho bank až 100 miliard eur (2,5 bilionu Kč). Osborne na to reagoval, že jsou zde již náznaky toho, že řešení (dluhové krize) bude nalezeno.

Naše oživení, které již čelí silnému protivětru kvůli vysokým cenám ropy a dluhovému zatížení, jež zůstalo po letech rozkvětu, je ničeno krizí před našimi okny, napsal Osborne v článku. Británie těžila, stejně jako USA a Německo, ze snahy investorů najít při problémech eurozóny bezpečný přístav, což snížilo náklady na úvěry země. Nicméně Evropa je největším obchodním partnerem Británie a nejistota v Evropě potlačila firemní investice a přiškrtila oživení.

Britská ekonomika se na počátku letošního roku vrátila do recese a zažívá tak již druhou recesi od vypuknutí finanční krize. To zvyšuje tlak na koaliční vládu Davida Camerona. Řešení krize v eurozóně udělá pro růst naší ekonomiky mnohem více než cokoliv jiného, dodal Osborne.

Podle Osborna se musí eurozóna posunout k vyšší fiskální integraci a poskytnout více společných zdrojů, třeba vydání eurobondů, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek