Bulharsko zachrání jen předčasné volby, řekl prezident Plevneliev

27.02.2013
čtk

Bulharský prezident Rosen Plevneliev uvedl, že předčasné parlamentní volby jsou jedinou cestou, jak v zemi odvrátit ohrožení národní bezpečnosti a zpochybnění demokratických pořádků. Parlament by měl podle něj ještě do ukončení svého nynějšího mandátu provést naléhavé reformy. O prvních reformních krocích včetně snížení cen elektřiny už poslanci podle médií jednají.

Předčasné volby by se podle prezidenta měly konat v období mezi koncem dubna a polovinou května. „Veškeré úsilí je třeba vynaložit na posílení demokracie v zemi. Normální fungování státních institucí je ohroženo, je třeba zamezit krizi v parlamentu v době, kdy vláda odstoupila,“ řekl Plevneliev. S konkrétními kroky vedoucími z krizové situace bude podle prezidenta veřejnost seznámena v příštích dnech. O „jasných termínech a jasných řešeních“ chce sám prezident promluvit k národu ve čtvrtek.

Plevneliev pochválil Bulhary za „velmi demokratický projev názorů“ a varoval před nepokoji. „Ústavu je dobré si prostudovat, než ji spálíte,“ vzkázal občanům. Stát podle něj zajistí v zemi klid a nadvládu práva. Zatímco některé požadavky demonstrujících je možné splnit, jiné jsou nerealistické, upozornil Plevneliev.

Demonstrace proti chudobě a vysokým životním nákladům pokračovaly v bulharských městech už sedmnáctý den. I když se jejich intenzita podle policie snižuje, požadavky demonstrujících se spíš rozšiřují. V Sofii se například ozývaly protesty proti plánům na vybudování lyžařského střediska v horské rezervaci Pirin.

Obyvatelé města přišli do pochodu symbolicky s odpadkovými koši, aby „uklidili“ nečistou bulharskou politickou scénu. Demonstraci sledovaly silné oddíly policie, která na místě zadržela 24 lidí. Šlo většinou o mladé lidi, někteří z nich byli vyzbrojeni noži, pálkami a boxery. K větším incidentům ale nedošlo.

O reformních krocích začal v úterý jednat parlament. Členové hospodářského výboru schválili návrh zákona, která státnímu regulačnímu úřadu dává právo měnit ceny za odběr elektřiny častěji než jednou v roce, jak tomu bylo dosud. Poslanci rovněž projednávají novelu, která by zástupcům veřejnosti umožnila podílet se na práci státních regulačních úřadů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek