Kypr dokončil jednání o pomoci

03.04.2013
čtk

Kypr včera dokončil jednání s mezinárodními věřiteli o podmínkách záchranného úvěru deset miliard eur (asi 260 miliard Kč), z něhož první splátku obdrží v květnu. Ministr financí Michalis Sarris současně oznámil rezignaci a na jeho místo byl jmenován Charris Georgiadis.

Kypr musí kvůli záchrannému úvěru omezit svůj bankovní sektor a sám si musí obstarat dalších 5,8 miliardy eur. Tyto peníze plánuje získat hlavně zabavením části bankovních vkladů nad 100.000 eur. Vláda bude muset podle dohody do roku 2016 dosáhnout rozpočtových přebytků pomocí růstu většiny daní, omezení výdajů a penzí a prostřednictvím privatizace.

Sarris (66) řekl, že považuje za vhodné odstoupit, protože je mezi několika lidmi vyšetřovanými kvůli kolapsu bankovního systému země. Loni totiž řídil zkrachovalou banku Laiki. Sarris řekl, že splnil svůj hlavní cíl, to je dojednat zahraniční pomoc. Nový ministr by měl složit přísahu ve středu. Georgiadis je nyní ministrem práce a náměstkem ministra financí. Novou ministryní práce se stane Zita Emilianiduová, která nyní působí na ministerstvu obchodu.

Tvrdé podmínky výměnou za pomoc

Kypr získal od věřitelů čas až do roku 2018 na zavedení opatření na podporu svých financí. Z poskytnutého úvěru zaplatí úrok 2,5 procenta a splácet ho má začít do deseti let. Úvěr pak musí být splacen do 12 let.

Podle podrobností dohody, jejíž text získala agentura Reuters, nesmí primární rozpočtový deficit Kypru příští rok překročit 4,25 procenta hrubého domácího produktu (HDP) a od roku 2016 se bude muset rozpočet bez zahrnutí obsluhy dluhu dostat do přebytků. Vláda bude muset zvýšit daň z přidané hodnoty a spotřební daně, jakož i daň z firemních zisků, úroků a dividend. Zmrazit bude muset penze zaměstnanců veřejného sektoru a zvýšit věk odchodu do důchodu o dva roky.

Privatizace na řecké části ostrova by měla podle dohody do roku 2016 vynést nejméně 1,4 miliard eur (asi 36 miliard Kč) a zahrnout telekomunikace, správu přístavů a produkci a distribuci elektřiny. Věřitelé vidí velké perspektivy vládních příjmů v turistickém ruchu a po vládě chtějí vypracovat studii o možnostech zvýšení jeho konkurenceschopnosti.

Dalším potenciálním zdrojem příjmů jsou zásoby zemního plynu kolem ostrova. Ve druhém čtvrtletí má Kypr připravit soupis toho, co bude zapotřebí k zahájení těžby, a připravit příslušné zákony včetně založení fondu pro správu příjmů z těžby.

Bankovní systém bude reorganizován

Kypr musel kvůli získání pomoci souhlasit s reorganizací svého bankovního sektoru, která bude znamenat vysoké ztráty pro majitele dluhopisů, investory i majitele vysokých vkladů u dvou největších bank v zemi. Druhá největší banka Laiki zanikne a vklady do 100.000 eur z ní byly převedeny do větší Bank of Cyprus. Spekuluje se, že by střadatelé v Laiki mohli přijít až o 80 procent svých vkladů nad 100.000 eur.

V Bank of Cyprus přijdou střadatelé o 37,5 procenta svých vkladů nad 100.000 eur. Místo svých peněz dostanou téměř bezcenné akcie banky. Dalších 22,5 procenta vkladů zůstane zablokováno, a budou použity v případě, že bude banka potřebovat doplnit kapitál. Zbylých 40 procent částky bude střadatelům úročeno, ale nemohou je zatím vybrat. Vláda včera oznámila, že po dohodě s mezinárodními věřiteli uvolní střadatelům deset procent z této částky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek