Draghi: ECB hlavní problémy eurozóny řešit nemůže, od toho jsou vlády

16.04.2013
čtk

Šéf Evropské centrální banky (ECB) mario Draghi v Amsterodamu uvedl, že základní problémy dluhové krize eurozóny a hlubší evropské integrace musí řešit vlády a ECB je v tom nahradit nemůže. Centrální banka poskytla vládám dost času na kroky ke stabilizaci bankovních systémů a zlepšení dlouhodobých podmínek růstu tím, že svými mimořádnými opatřeními zabránila „panice a výprodejům“, konstatoval Draghi. Dokončit práci za ně však už nemůže, dodal.

ECB od vypuknutí dluhové krize v květnu 2010 nakupovala státní dluhopisy ohrožených zemí a loni připravila nový program jejich nákupů. Poskytla také bankám nestandardní tříleté levné úvěry v sumě přes bilion eur. „Dovolte mi jasně říci: Uskutečňování strukturálních reforem, ozdravování rozpočtů a obnova zdravých bankovních bilancí není zodpovědností ani povinností měnové politiky,“ řekl Draghi univerzitním studentům. „K důslednému řešení základních příčin krize je nutné toto úsilí udržet a v některých zemích zesílit,“ dodal šéf ECB.

Problémy eurozóny jsou podle Draghiho nadále značné. Eurozóna upadla do nové recese a trpí rekordní nezaměstnaností. Na trzích dluhopisů nadále přetrvává fragmentace, kdy firmy v zadlužených zemích mají horší úvěrové podmínky než firmy ve finančně stabilních zemích.

Draghi nevyloučil, že ECB by mohla přistoupit k dalším protikrizovým krokům, nenaznačil ale, co by to mohlo být. Mluvil mimo jiné o potřebě zmírnit úvěrové podmínky pro malé a střední firmy, které zaměstnávají většinu lidí.

ECB udržuje základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,75 procenta. To je stále výše než prakticky nulové základní úroky v USA, Británii a Japonsku, kde navíc centrální banky podporují ekonomiku rozsáhlými nákupy státních dluhopisů. Analytici nevylučují, že ECB v případě přetrvání ekonomického poklesu své sazby dál sníží.

Draghi zdůraznil potřebu rychlého zavedení jednotného dohledu nad bankami v eurozóně pod ECB. Členské země Evropské unie se ve čtvrtek dohodly na zavedení společného bankovního dohledu, který je základním kamenem plánované bankovní unie. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble ale o den později řekl, že bankovní unie si vyžádá změny v základní smlouvě o EU, což by mohlo zmařit plán zavedení dohledu v příštím roce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek