EP projedná směrnici proti praní špinavých peněz

11.03.2014
čtk

Europoslanci dnes budou hlasovat o tom, aby koneční vlastníci firem byli uvedeni ve veřejných registrech členských zemí. Směrnice má podle unijních zákonodárců zabránit praní špinavých peněz a daňovým únikům. Na programu Evropského parlamentu je také kontroverzní regulace osiv, kterou by poslanci podle očekávání měli odmítnout.

Poslanci chtějí zabránit nelegálním finančním tokům tím, že veřejné centrální registry budou obsahovat informace o skutečných vlastnících firem. Také chtějí posílit sledování podezřelých aktivit bank, auditorů, právníků, daňových poradců či realitních kanceláří.

Zmíněný návrh regulace osiv vyvolal v řadě členských zemí kritiku, neboť v zásadě předpokládal povinnou registraci osiv na úrovni států a také nutnost používat výhradně certifikovaná semena.

Europarlament má na dnešním programu také ve druhém čtení posouzení četnosti technických kontrol automobilů. Původní návrh Evropské komise, který počítal u nového vozu s první kontrolou po čtyřech letech, další po dvou letech a poté se již měl interval zkrátit na pouhý rok, loni v červenci evropští zákonodárci odmítli. Dvouletý interval prohlídek osobních vozů zůstává nezměněn i v nynějším hlasování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek