Fico a Kiska v druhém kole prezidentské volby

17.03.2014
čtk

Slováci si v druhém kole prezidentské volby budou vybírat mezi Robertem Ficem a Andrejem Kiskou. V první kole Fico obdržel 28 procent hlasů, Kiska 24 procent. Ačkoliv se očekávalo Ficovo drtivé vítězství, první souboj s Kiskou vyhrál o pouhých 75 tisíc hlasů.

„Slovensko hlasovalo proti premiérovi Ficovi. Těsné vítězství Fica. To je největší šok prvního kola prezidentských voleb,“ citovalo ČTK slovenský Nový čas. I přesto však není volba pro Fica ztracená.

Analytik Eduard Chmelár deníku E15 totiž řekl: „Hra je otevřená, Fico se stále může stát prezidentem.“ Předpokládá se totiž, že mnoho voličů předsedy SMERu zůstalo během první volby doma a mohli by svého favorita podpořit až v kole druhém. Nicméně součet hlasů čtyř soupeřů, kteří proti Ficovi v první kole stáli, je 1,1 milionů.

Bude totiž záležet na tom, jak se rozhodnout voliči neúspěšných kandidátů Radoslava Procházky a Milana Kňažka. ČTK si všímá analýzy Hospodářských novin. Ta říká, že tito kandidáti, kteří skončili na třetím a čtvrtém místě mohou hlasovat pro Kisku. Zisk více než 403 tisíc hlasů pro Radoslava Procházku znamenal velký úspěch, zejména pro jeho působení na slovenské pravici. Nicméně Procházka podpořit některého z finalistů odmítl.

Milan Kňažko původně pro server topky.sk uvedl: „Kandiduji, aby pan Fico zůstal premiérem, aby dokončil, co začal, aby dokončil svoje sliby a aby nedezertoval do funkce, ze které to nebude moct splnit.“ Kňažko po své prohře oznámil, že podopří Kisku.

První kolo voleb doprovázela kontroverze. Nejprve se zjistilo, že každý Slovák se teoreticky může zúčastnit hlasování až třikrát. Volební účast byla nakonec 43,4 procent a poznamenalo ji špatné počasí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek