Hollande vyměnil premiéra, bude jím Valls

01.04.2014
čtk

Až 70 procent Francouzů si podle nedávného průzkumu přálo odchod premiéra Jean-Marc Ayraulta. Po porážce socialistů v obecních volbách jim prezident Francois Hollande vyhověl. Novým premiérem bude dosavadní ministr vnitra Manuel Valls, který se profiloval na tvrdém přístupu proti romským přistěhovalcům. Z kabinetu naopak odejde ministryně pro bydlení Cécile Duflotové, která ho v minulosti za tvrdý přístup kritizovala.

Valls patřil z dosavadního kabinetu k nejoblíbenějším. Podle médií ale tento politik španělského původu, který francouzské občanství získal teprve ve svých 20 letech, nepatří ve straně k tmelícím prvkům. Uvažovalo se proto i o zkušenějších matadorech, jako ministr zahraničí Laurent Fabius, bývalá socialistická kandidátka na prezidentku a někdejší Hollandeova partnerka Ségolene Royalová, anebo bývalý pařížský starosta Bertrand Delanoë.

Nová etapa?

Hollande o nové vládě prohlásil: „Bude to sešikovaný, soudržný a jednotný tým. Vláda do boje,“ řekl ve včerejším večerním projevu. Výsledky voleb prý bere jako jasný vzkaz voličů jemu osobně. „Pochopil jsem váš vzkaz. Je jasný. Změny nejsou dostatečné a jsou příliš pomalé. Není dostatek pracovních míst, a tak je příliš vysoká nezaměstnanost. Není dostatek sociální spravedlnosti a je příliš daní,“ uvedl.

Vláda pod vedením Vallse má od prezidenta tři úkoly – usilovat o posílení francouzského hospodářství, sociální spravedlnosti a koupěschopnosti obyvatel. Cestou je snížení daní a sociálních odvodů do roku 2017. Hollande označil za největší nespravedlnost velkou nezaměstnost. Francie podle něj musí zvýšit a zefektivnit výrobu, která má přinášet nové, jiné produkty. Rovněž se má země dopracovat ke snížení závislosti na dovozu ropy.

Opozice nejásá

Podle očekávání se k výběru Vallse kriticky postavila opozice. Jean-François Copé, šéf hlavní pravicové strany, Svazu pro lidové hnutí (UMP), která dosáhla vítězství, podotkl, že Ayraultovo odvolání nebude stačit k vyřešení problémů země.

Marine Le Penová, vůdkyně krajně pravicové Národní fronty, která rovněž dosáhla velkého úspěchu, označila Vallse za nebezpečného člověka. „Nemá žádnou úctu k osobním a veřejným svobodám,“ upozornila. Podle ní je zapotřebí radikální změna politiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek