Schůzka Výmarského trojúhelníku

01.04.2014
čtk

Evropská unie by měla nabídnout užší spolupráci zemím východní Evropy, včetně finanční pomoci. Shodli se na tom ministři zahraničí Německa, Polska a Francie na jednání tzv. výmarského trojúhelníku. Užší spolupráce neznamená, že si východoevropské státy musí vybrat, zda budou udržovat vztahy s EU nebo s Ruskem.

„EU nebude o svých vztazích se svými sousedy jednat s žádnou třetí stranou. Její nabídka by ale neměla vytvořit nové příkopy, ani vyloučit ze hry žádné další aktéry,“ uvedli ve společném prohlášení Frank-Walter Steinmeier, Radoslaw Sikorski a Laurent Fabius.

Ministři také připomněli, že projekt Východního partnerství EU má podporovat reformy v zemích, které se ho účastní. „Cílem je pomoci našim partnerům při budování silných, stabilních, prosperujících států zaměřených na občany. To je i v zájmu Ruska,“ uvedli ministři.

Zástupci výmarského trojúhelníku také znovu odsoudili nedávnou ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym. „Nepřistoupíme na politiku, která rozděluje Ukrajinu nebo která se snaží přenést aktivity provedené na Krymu i do dalších částí Ukrajiny nebo do jiných zemí východní Evropy,“ uvedli ministři. Pohrozili, že pokud Rusko nezmění svůj postoj, budou prosazovat na půdě EU hospodářské sankce proti Moskvě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek