Zaorálek: Evropa nesmí být závislá na jednom zdroji

30.05.2014
čtk

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se v Londýně shodl s šéfem britské diplomacie Williamem Haguem, že s ohledem na situaci na Ukrajině nesmí být Evropa závislá na jednom energetickém zdroji. Hovořili i o výsledcích voleb do Evropského parlamentu, na nichž se podle českého ministra odrazilo to, že Evropská unie nebyla schopna účinně zareagovat na ekonomickou krizi minulých let.

Zaorálek zahájil ve čtvrtek dvoudenní pracovní návštěvu Velké Británie jednáním s Haguem a následně pak i se stínovým ministrem opozičních labouristů pro Evropu Garethem Thomasem. „S Velkou Británií sdílíme řadu podobných pozic a názorů například v potřebě budovat rozmanité energetické zdroje, v nutnosti budování jednotného trhu či potřeby zvýšit konkurenceschopnost Evropy, abychom obstáli v budoucím světě,“ řekl ministr Zaorálek.

Ukrajinská krize

Značná část rozhovoru se týkala krize na Ukrajině a jejích dopadů na evropskou bezpečnost. „Řešili jsme nejaktuálnější témata v čele s evropskou politikou vůči Ukrajině. Volba ukrajinského prezidenta je jen první krok, do budoucna jde o velice složitý problém a je zřejmé, že musíme vytvořit promyšlenější strategii, jak pomoci Ukrajině postavit se na nohy,“ řekl ministr Zaorálek.

Český ministr jinak vyslovil před novináři pochyby ohledně možnosti masívní finanční pomoci ekonomicky strádající Ukrajině. Situace podle něj není stejná jako po druhé světové válce, aby se Kyjevu dostalo obdoby Marshallova plánu, který ekonomicky pomohl rozvrácené Evropě. Důvodem je špatná zkušenost s elitami na Ukrajině, kvůli nimž se dosavadní finanční injekce rozplývaly. Ukrajina musí nejprve prokázat účinný boj s korupcí.

Energetická nezávislost

V souvislosti s ukrajinskou krizí oba ministři diskutovali nutnost zajistit Evropě energetickou nezávislost na jednom zdroji. „S ohledem na ukrajinskou krizi obě země zajímá otázka energetické nezávislosti a pokrok při vytváření trhu s energiemi. Evropa si musí zajistit rozmanité zdroje energií,“ řekl šéf české diplomacie s tím, že mluvili o polském návrhu na vznik energetické unie a také o britském návrhu. „Naše pozice jsou si poměrně blízké,“ dodal ministr.

Zaorálek také řekl, že EU musí prodělat změny, aby měla efektivnější nástroje právě pro boj s ekonomickými problémy a sociální nerovností. „Evropská unie nedokázala v době krize adekvátně zareagovat. Musí lidem dokázat, že je toho schopna, aby přesvědčila lidi o své prospěšnosti,“ poznamenal ministr s tím, že především na národní úrovni si musí vlády fungování EU obhájit. Podle ministra není nutné posilovat stávající unijní instituce, ale zajistit jejich lepší práci.

Oba ministři probírali po nedělních volbách do Evropského parlamentu také otázku výběru nového předsedy Evropské komise. Británie podle Zaorálka nadále zastává názor, že by to mělo být spíš jako doposud záležitostí rozhodování Evropské rady, tedy hlav států a vlád členských zemí než Evropského parlamentu. Británie by například vybírala mezi lidmi se zkušenostmi s premiérskou funkcí. Zaorálek k tomu dodal, že výběr členů komise se vzhledem k novému, otevřenějšímu systému bude komplikovanější a zdlouhavější. Podle něj se může protáhnout na několik měsíců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek