Europoslancům se představili náhradníci do Barrosovy komise

15.07.2014
čtk

Při odvážném provádění potřebných strukturálních reforem může hrubý domácí produkt celé Evropské unie v příštích pěti letech vzrůst o 1,5 až šest procent. Poslancům z hospodářského a měnového výboru Evropského parlamentu to včera řekl někdejší finský premiér Jyrki Katainen. Před poslance předstoupil jako jeden ze čtyř uchazečů o pozici v nynější Evropské komisi José Barrosa.

Katainen má v Barrosově komisi, která by měla na podzim skončit, nahradit svého krajana Olliho Rehna, který právě za rozpočtovou a měnovou politiku odpovídal. Rehn a jeho tři další kolegové byli v květnu zvoleni europoslanci a ze svých funkcí v komisi proto odešli.

Katainen je jako jediný z „grilované“ čtveřice také kandidátem své země do budoucího týmu, který povede Jean-Claude Juncker.

V následné rozpravě se členy výboru Katainen za „velmi moudré“ označil stanovisko členských zemí, že by se neměla měnit rozpočtová pravidla EU o výši schodku a zadlužení. Je potřeba podle něj lépe využívat pružnosti, kterou už nyní Pakt stability umožňuje.

Své slyšení včera večer absolvoval také Jacek Dominik v rozpočtovém výboru. Nahradit by chtěl Janusze Lewandowského v pozici komisaře pro rozpočet. Lucemburčanka Martine Reichertsová se představila jako kandidátka do funkce komisařky pro spravedlnost, základní práva a občanství po Viviane Redingové. A Ferdinando Nelli Feroci oslovil poslance z výboru pro průmysl, vědu a energetiku jako náhradník za Antonia Tajaniho, dosavadního eurokomisaře pro průmysl a podnikání.

O všech čtyřech nominacích budou poslanci Evropského parlamentu hlasovat ve středu. Barrosovu komisi, pokud nenastanou žádná zpoždění, čekají i se srpnovým prázdninovým obdobím necelé čtyři měsíce ve funkci. Junckerův tým by ji měl nahradit v listopadu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek