Polsko: Tusk kvůli novému postu v EU rezignoval na funkci premiéra

10.09.2014
ČTK

Donald Tusk podal demisi na funkci polského premiéra, aby se mohl stát předsedou Evropské rady. Kandidátkou na post předsedkyně polské vlády je Eva Kopaczová. Prezident Bronislaw Komorovski by podle polské ústavy měl návrh na jméno nového premiéra parlamentu sdělit do dvou týdnů.

Občanská platforma získala u polských voličů na popularitě poté, co se na veřejnost dostala informace, že Tusk zasedne ve vrcholné funkci v EU. Podle posledního výzkumu by Občanskou platformu volilo 34 procent lidí, Právo a spravedlnost- konzervativní strana, která je v současnosti v opozici- by obdržela 28 procent hlasů, uvádí aktuální průzkum agentury TNS Polska pro státní televizi.

Ovšem i přesto si podle agentury Reuters někteří členové vládní koalice myslí, že budoucí premiér nebo premiérka bude mít problém se stabilizací Občanské platformy, která je teď rozštěpena, a že bude těžké, aby strana v polských parlamentních volbách v roce 2015 předešla porážce.

Kopaczová v letech 2007 až 2011 působila jako polská ministryně zdravotnictví, původním povoláním je lékařka. Od roku 2011 zastává post předsedkyně Sejmu.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek