Kritika kandidáta na komisaře je dle Budapešti politickým útokem

08.10.2014
čtk

Za politický útok označil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó pondělní rozhodnutí výboru pro kulturu Evropského parlamentu, který nesouhlasil, aby maďarský kandidát Tibor Navracsics odpovídal v příští Evropské komisi za agendu týkající se oblasti vzdělávání, mládeže a občanství. Szijjártó to v úterý řekl novinářům po schůzce se slovenským kolegou Miroslavem Lajčákem v Bratislavě, kam zavítal na první zahraniční návštěvu ve funkci ministra.

„Myslím si, že za tímto odmítnutím jsou politické důvody a že to vůbec nesouvisí s odbornými zkušenostmi a znalostmi pana Navracsicse. Nadále trváme na tom, že rozhodnutí nominovat pana Navracsicse na tento post bylo dobrým rozhodnutím,“ řekl Szijjártó.

Upozornil také, že Navracsicsova práce na postu eurokomisaře bude ve prospěch všech občanů Evropské unie. „Ten útok, jemuž musí čelit, je kontroverzní. Je to dvousečná zbraň, protože nemohli napadnout jeho odborné kompetence, a tím pádem museli vykonstruovat z politického hlediska takovýto útok,“ kritizoval Szijjártó postup výboru europarlamentu. Szijjártó na postu šéfa maďarské diplomacie nahradil v září právě Navracsicse.

Výbor Evropského parlamentu hlasováním sice rozhodl, že Navracsics může v příští Evropské komisi působit, ale zároveň odmítl, aby v unijní exekutivě řídil oblast vzdělávání, mládeže a občanství.

Navracsics měl problémy už při slyšeních před poslanci europarlamentu minulý týden. Stejně jako Věra Jourová z České republiky či Pierre Moscovici z Francie musel před pondělním rozhodováním výboru odpovědět písemně na doplňující otázky. V odpovědích se podle agentur opatrně distancoval od vlády premiéra Viktora Orbána. Uvedl například, že v demokratické společnosti má svoboda a pluralita médií klíčový význam, čemuž podle něj Orbánova vláda v některých případech nevěnovala zaslouženou pozornost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek